Petak, 26. travnja 2024.

Zvonimir Mršić: Kupnjom Žita, Podravka postaje lider na slovenskom tržištu

Podravka je jučer u Ljubljani s konzorcijem prodavatelja sklopila Ugovor o stjecanju dionica društva Žito, priopćeno je iz Starčevićeve. Ugovor o stjecanju 51,55% dionica Žita trebaju još odobriti nadležne Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Ovom akvizicijom Podravka se konsolidira i postaje lider u nekoliko dodatnih kategorija u Adria regiji, pojasnio je Radio Dravi predsjednik Podravkine Uprave, Zvonimir Mršić:

[pull_quote_center]Ovo je de facto od 1993. godine najveća akvizicija koju je Podravka napravila i ona je u skladu s našom strategijom u Adria regiji. Ovdje se radi o kompaniji koja ima 110 milijuna eura prometa, što znači da će Podravka nakon što se gotovo 20 godina vrti negdje oko 3,5 milijarde kuna doći do razine od preko 4,5 milijarde kuna prihoda. Značajno će se popraviti i profitabilnost i očekujemo da ona prvi puta bude iznad nekih brojaka koje nikad nisu bile ni zamislive.[/pull_quote_center]

Podravka se obvezala dionicu Žita platiti 180,1 eura, a cijeli većinski paket koji košta 33.027.818 eura financirat će takozvanim bridge kreditom, rekao nam je Mršić te najavio da Podravka traži i druge izvore financiranja i ove akvizicije i izgradnje nove tvornice Belupa te organskog rasta na novim tržištima: – Da li će jedna od metoda ili jedan od puteva financiranja toga biti i dokapitalizacija, vidjet ćemo u trenutku kad Uprava i Nadzorni odbor predlože, a glavna skupština donese takvu odluku. U ovom trenutku doista vam to ne mogu reći – kazao je Mršić.

Na primjedbu da je Podravka kupila kompaniju s primarno pekarskim biznisom nakon što je zatvorila vlastitu pekaru, Mršić je odgovorio: – Mi ovdje ulazimo u pekarski biznis. Postajemo lider u pekarstvu u dnevnom programu, u dopeci i smrznutom programu na slovenskom tržištu, a ne na tržištu jednog grada, jedne županije.

Mršić zaključuje da je namjera Uprave da Podravka posluje na internacionalnom tržištu, a ne da bude lokalni ponuditelj u jednoj županiji.

zatvori