Petak, 26. travnja 2024.

U Zelenoj čistki prikupljeno oko pet tona smeća

Tijekom proteklog vikenda na području Koprivnice održana je još jedna Zelena čistka. Riječ je o globalnoj akciji kojoj su se ovaj puta u Koprivnici odazvalo 104-ero ekološki osviještenih građana koji su iz prirode pokupili 45 kubnih metara ili oko pet tona odbačenog smeća. Točnije, akcija je provedena na tri koprivničke lokacije – u šumi Županovo kod Kinološkog društva na Đelekovečkoj cesti, kod restorana Crna Gora te u šumi Oskoruš u prigradskom naselja Reka.

U subotu su održane dvije akcije, rekao je za Radio Dravu koordinator ovogodišnje Zelene čistke Zdenko Lončarić. – U šumi Županovo sudjelovalo je šezdesetak ljudi koji su pritom prikupili 17 kubnih metara smeća, što je oko 1.900 kg. Akciji u šumi Crna Gora odazvalo se dvadesetak građana koji su prikupili 10 kubnih metara ili 700 kg smeća – izjavio je.

Zbog vremenskih prilika, akcija u Reki umjesto u subotu održana je jučer. Odazvalo se 24-ero građana koji itekako mogu biti zadovoljni svojim doprinosom, kaže Lončarić. – Tamo je bilo jedno veliko… tamo je baš odlagalište. Skupili smo samo dio smeća jer je ono dubinski zatrpano. Sanaciju tog odlagališta morat ćemo drugačije organizirati. No i tamo smo uspijeli skupiti impozantnu količinu smeća – 18 kubnih metara ili 2,5 tone smeća.

Sanaciju divljeg odlagališta u rečkoj šumi Oskoruš trebat će dogovoriti s nadležnim službama u Gradu, jer je, kako kaže Lončarić, riječ o ozbiljnom i obimnom zahvatu.

Video: Produkcija “Nije bitno”

zatvori