Petak, 26. travnja 2024.

Ambiciozni planovi za revitalizaciju Šoderice: evo što će se sve graditi

Nakon sastanka održanog prošlog tjedna u županijskoj Turističkoj zajednici, poznate su neke smjernice kojima će se tijekom predstojeće sezone nastojati obogatiti turistička ponuda Podravskog mora. Prvi je na redu kalendar događanja, odnosno tiskanje informativnog popisa svih najavljenih zbivanja na Šoderici ovoga ljeta. Planovi su ambiciozni, a za Radio Dravu najavio ih je načelnik općine Legrad, Ivan Sabolić.

– Očekuje se da bude svaki vikend barem jedan veći događaj, sad od 1. svibnja pa sve do kraja sezone, odnosno do 1. rujna, očekujemo barem poneku manifestaciju.

Dvije najveće manifestacije su dakako motorijada i festival Showderica, ali bit će po prvi puta i sasvim novih zbivanja.

– Također, planira se i svakog četvrtka napraviti kazališna večer, očekujemo Kerekesh teatar na Šoderici i s njima sada pregovaramo, dakle imat ćemo i kazalište na otvorenom.

A svaka lokacija koja ima turističke ambicije mora osigurati i ugostiteljsku ponudu.

– Očekujemo i pregovore s ugostiteljima da konačno imamo i ponudu hrane na Šoderici, a sada imamo i neke naznake da bi se to moglo i ostvariti. Naravno, zasad je u pitanju samo fast food, ali i to je neki korak naprijed.

U planu je i izgradnja fitness staze koja bi se trebala financirati sredstvima Hrvatske turističke zajednice, uz podršku Županije i županijske Turističke zajednice. Posjetitelje Šoderice trebala bi razveseliti i vijest da je u pripremi projekt izgradnje šetnice od Lazina do Ribičkog doma, zajedno sa sanitarnim čvorovima, dječjim igralištima i tuševima.

– Jednim dijelom je prihvaćena, Ministarstvo nam nije prihvatilo samo jednu studiju i ona je sada u ispravku. Vjerujem da ćemo tu šetnicu već u istopadu moći prijaviti na prve natječaje.

Potrebno je, ističe načelnik Sabolić, i popraviti štete od nevremena i lanjskog visokog vodostaja. Sve to zahtijeva dosta ulaganja, ali i vremena.

[pull_quote_center]Ne može se očekivati da ćemo kroz par godina imati Šodericu kakvu smo imali nekad. Rekli smo da će trebati desetak godina da jezero zasja starim sjajem, i mi ulažemo 200 do 300 tisuća kuna godišnje s tim ciljem.[/pull_quote_center]

Za kraj, legradski načelnik najavljuje kako će se, bude li potrebe, provesti i zaprašivanje komaraca, ali samo ako i druge općine budu spremne na suradnju oko toga.

zatvori