Nedjelja, 29. rujna 2024.

Roditelji u e-Dnevniku od sada mogu opravdati izostanke učenika, Robotić: Smanjuje se mogućnost manipulacije, a dogradnja sustava koristi školi

Nova godina donijela je i nove mogućnosti u e-Dnevniku, sustavu za roditelje, učenike i nastavnike koji omogućuje pregled ocjena, bilješki, izostanaka i drugih školskih obaveza.

Naime, dogradnjom e-Dnevnika uvedena je mogućnost opravdavanja izostanaka učenika putem e-Dnevnika za roditelje što pojednostavljuje komunikaciju te olakšava ažuriranje informacija o izostancima s nastave, naveli su u CARNET-u.

Roditelji sada tako mogu u e-Dnevniku odabrati dane za koje žele opravdati izostanke te priložiti liječničku ispričnicu ako je riječ o izostanku u trajanju duljem od tri dana. Razrednik putem e-Dnevnika za nastavnike potom prima zahtjev roditelja za opravdanjem izostanaka, a nakon obrade zahtjeva, roditelji dobivaju informaciju o ažuriranju izostanaka i mogu poslati dodatne napomene razredniku. Konačnu odluku o opravdanju izostanaka na temelju podataka dobivenih od roditelja donosi razrednik.

– Važno je napomenuti kako se roditelji mogu prijaviti u e-Dnevnik isključivo putem sustava e-Građani koristeći jednu od prihvaćenih vjerodajnica – napominju u CARNET-u.

Kako bismo saznali što o ovom novitetu misle ravnatelji koprivničkih osnovnih i srednjih škola, kontaktirali smo ravnatelja Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Darka Sočeva koji je istaknuo kako zapravo nije riječ o velikoj promjeni, ali ju svakako pozdravlja.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Roditelji su dosad ionako osobno mogli opravdati izostanak učenika, a sada tu mogućnost imaju i putem e-Dnevnika. Izostanak na kraju mora opravdati razrednik. Pozdravljam tu odluku jer olakšava rad – kazao je Sočev i ponovno poručio da je riječ o promjeni tehničke prirode.

Da je riječ o dobrom novitetu mišljenja je i ravnatelj Gimnazije Fran Galović Vjekoslav Robotić koji je općenito zadovoljan e-Dnevnikom. Poručio je da je to najbolja tehnološka inovacija koja se pojavila u zadnjih 30 godina u školskom sustavu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Pozdravljam ovu odluku jer nadogradnja sustava s novim opcijama za učenike, roditelje i razrednike samo dodatno može koristiti školi. Roditeljima se na ovaj način omogućava lakša komunikacija s razrednicima, a smanjuje se i mogućnost manipulacije jer samo roditelj putem svojih vjerodajnica iz sustava e-Građani može pristupiti sustavu, odnosno opravdati izostanak – objasnio je Robotić i još jednom naveo da učenici sami neće moći opravdavati izostanke.

Naglasio je pritom da će roditelji i dalje na “stari” način moći opravdati izostanke učenika.

– Sve prijašnje nije ukinuto, već je samo dodana nova mogućnost – istaknuo je.

Zaključio je da će usprkos tehnologiji, roditelji, učenici i razrednici i dalje aktivno nastaviti komunicirati, odnosno tehnokratizacija nikako neće naškoditi dosadašnjoj komunikaciji koja će se i nadalje nastaviti licem u lice.

Slušaj uživo
zatvori