Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije u svibnju dovršila trogodišnji program ‘Priprema, pozor, SAD’

Članovi Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije proveli su niz aktivnosti u okviru posljednje godine trogodišnjeg programa “Priprema, pozor, SAD (Samopouzdani, Aktivni, Društveni!)”.

Provođenjem programa udruga nastoji uključiti osobe s oštećenjem vida te kasnije oslijepjele osobe srednje i starije životne dobi iz ruralnih područja županije te im pružiti psihosocijalnu podršku kroz proširenje postojeće mreže usluga u lokalnoj zajednici.

– Opći cilj programa bio je pružiti osobama s oštećenjem vida podršku te kroz provedbu raznovrsnih aktivnosti pokrenuti proces njihove resocijalizacije, što je kroz realizaciju programa i postignuto – rekli su iz udruge.

Dodaju kako psihološko i socijalno ojačavanje korisnika i njihovih obitelji dovodi do bolje inkluzije u društveni i kulturni život zajednice, a ispunjeni su i specifični ciljevi programa.

– Specifični ciljevi odnosili su se na pružanje individualne korisničke podrške korisnicima i članovima njihove obitelji, psihološko jačanje, unaprjeđenje socijalnih i komunikacijskih vještina korisnika, samoaktualizacija i samopotvrđivanje korisnika te poboljšanje kvalitete života slijepih osoba – istaknuli su.

U ove tri godine, koliko je provedba programa trajala, sudjelovalo je 69 korisnika s oštećenjem vida, a održane su aktivnosti poput čitateljskog kluba, kestenijade, ribolovnog kluba, posjeta kazalištu, kreativnih radionica te zdravstveno-rekreacijskih radionica.

– U sklopu programa provedene su i edukacije za samostalni život, edukacije ukućana o načinima pravilnog ophođenja sa slijepim osobama, terenski obilazak korisnika te individualna savjetovanja – rekli su iz udruge.

Dodajmo kako je ovaj program financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a voditeljica programa je Maja Koren Golub, dok je stručna izvoditeljica programa Nina Šešić Mežnarić. Partneri programa su Koprivničko-križevačka županija i Centar za socijalnu skrb Koprivnica.

zatvori