Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Nemčići obilježili Tjedan botaničkih vrtova, Višak: Nastojimo učenicima usaditi ljubav prema prirodi, biljkama, druženju u prirodi i planinarenju

U Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski i ove je godine brojnim aktivnostima obilježen Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki.

Kako nam je rekao nastavnik biologije i kemije Goran Višak, ova manifestacija prvi put je održana 2011. godine, a predvodio ju je Botanički vrt PMF-a iz Zagreba čiji su djelatnici prve godine organizirali besplatna događanja za građane grada Zagreba.

– Kasnije je ta suradnja prerasla u širok spektar aktivnosti i danas su u to uključene i brojne druge ustanove osim samog Botaničkog vrta. Važna je ta naša suradnja s Botaničkim vrtom jer smo dobili projekt kojim bi mogla biti izrađena botanička zbirka i učionica na otvorenom ispred naše škole. Na taj način bi učenici imali bolju priliku upoznati život biljaka, mogli bi aktivno provoditi slobodno vrijeme u parku, a naravno ako bi tako bilo, onda bi učenici bili uključeni u svakodnevno održavanje te botaničke zbirke kako bi svi građani Koprivnice mogli u njoj i uživati – istaknuo je Višak.

Naglasio je kako je cilj ovog tjedna ostvariti što veću edukaciju za građane te popularizirati botaniku i botaničku tematiku pa se zbog toga i održavaju različita predavanja, radionice za građane i školsku djecu, različite predstave i koncerti na razini cijele Hrvatske.

Kada je riječ o našoj školi, održane su razne aktivnosti, a Višak je kazao kako su sve bile posebno važne i lijepe.

– Provedeno je tako 20-ak većih radionica, a uz matičnu bile su uključene i područne škole u Reki i Jagnjedovcu. Imali smo primjerice uređenje školskog vrta, pripremu osvježavajućih pića od mente i limuna te ledenog čaja od kamilice u Jagnjedovcu. Bile su tu i različite slikarske radionice, prezentacije učenika koji su bili na terenskim nastavama na Papuku, Kalniku i Đurđevačkim peskima. Osvrnuli smo se i na posebne zaštićene biljke koje rastu na tom području. Kolegica koja vodi botaničku grupu izašla je sa svojim učenicima u park i koristila je različite mobilne aplikacije za prepoznavanje biljaka. Uređivali smo biljke u školskom vrtu, izrađivali smo maštovito cvijeće tako da su učenici oslikavali neobično cvijeće koristeći kombinirane likovne tehnike. Ja sam imao predavanje o ljekovitim biljkama našeg kraja i degustaciju čaja za učenike, a s učenicima petih razreda izlazio sam u park gdje smo se upoznavali sa znanstvenim metodama određivanja gustoće populacije kako se ti rezultati bilježe i mjere – pojasnio je Višak.

Jedna od aktivnosti bilo je i uređenje školskog vrta koji je prije dosta godina napravila bivša ravnateljica Gordana Gazdić Buhanec s eko grupom i botaničkom skupinom.

– Imamo dva dijela. Jedan je iza same škole, riječ je o začinskom vrtu, a drugi je u prostoru između škole i dvorane i mi smo ga nazvali mala oaza mira. O njima se brinu članovi botaničke grupe, dakle najčešće učenici petog i šestog razreda. Naravno, tu su uključeni i učitelji, spremačice i domari koji pomažu kod košnje i plijevljenja. Cilj nam je bio da svi učenici kada izađu iz škole mogu prepoznati i omirisati začine koji su nam dobro poznati – napomenuo je Višak.

Isto tako, kroz radionice u sklopu ovog tjedna uspjeli su prirodu povezati s modernim tehnologijama. Naime, učenici su pomoću mobilne aplikacije Plant snap prepoznavali biljke u gradskom parku.

– Tehnologija napreduje. Prije smo za determiniranje i prepoznavanje biljaka koristili knjige i stare herbarije, a danas postoji mnoštvo dobrih digitalnih alata i aplikacije koje djeca mogu koristiti na jednostavan način da uslikaju svojim mobitelima biljku i onda pomoću te fotografije aplikacija prepoznaje o kojoj je biljci riječ. Učenicima je sve to bilo jako zanimljivo – rekao je Višak koji se složio s time da posljednjih godina svjedočimo tomu da djeca puno vremena provode unutra prikovani za ekrane te da se nekako nameće dojam da uopće nisu povezani s prirodom.

Naglašava kako nisu svi takvi, ali dobar dio učenika sve više vremena provodi uz računala i mobitele, a sve manje aktivnosti imaju u prirodi.

– Kao škola nastojimo učenicima usaditi ljubav prema prirodi, biljkama, druženju u prirodi i planinarenju kroz različite aktivnosti koje organiziramo. A, onda naši učenici to mogu prenijeti na svoje obitelji, kako bi češće mogli zajednički odlaziti kao obitelj na druženja u prirodi, ići u šetnje po zaštićenim krajolicima naše županije – od Đurđevačkih peski do Kalnika i na taj način uživati u zdravom životu, odnosno potaknuti sebe na razmišljanje zašto nam je priroda važna – zaključio je Višak.

Tekst pripremile Adela Zember Antolić i Hana Volenik.

zatvori