Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Solarna elektrana Virje puštena u probni rad, ima 18.670 panela i druga je najveća u Hrvatskoj

Na lokaciji CPS Molve danas je u probni rad puštena INA-ina Solarna elektrana Virje.

Solarna elektrana Virje druga je najveća solarna elektrana u Hrvatskoj priključne snage od devet megavata u koju je ugrađeno 18.670 solarnih panela. Godišnja očekivana proizvodnja električne energije koja se isporučuje u mrežu iznosit će 12.225 megavatsati, izvijestili su iz Službe ureda župana.

Svečanosti su uz brojne uzvanike prisustvovali koprivničko-križevački župan Darko Koren i načelnik Općine Virje Mirko Perok te predstavnici tvrtki Končar i HEP, kao i Nadzorni odbor te Uprava INA-e. Župan Koren je istaknuo da Koprivničko-križevačka županija podržava i pozdravlja investicije u energetskom sektoru, posebno u obnovljive izvore energije.

Izvor: kckzz.hr

– Važno je naglasiti uspješnu suradnju Općine Virje, Županije i tvrtke INA dugu više od 40 godina koja iznimno pozitivno utječe na razvoj lokalne zajednice i podizanje standarda života mještana, a time i na razvoj cijelog područja županije. Potpora obnovljivim izvorima energije i korištenje čistih energetskih potencijala kojima obiluje naš kraj, doprinos je globalnoj borbi protiv klimatskih promjena i smanjenju zagađivanja okoliša, kako bismo novim generacijama omogućili kvalitetnije uvjete za život. Ovakve investicije predstavljaju iskorak u razvoju gospodarstva i energetike, kao i napredak u poslovanju tvrtki, s obzirom na isplativost i učinkovitost korištenja solarne energije, što je u skladu s energetski održivim politikama Europske unije kojima težimo – poručio je župan.

Predsjednik Uprave INA-e Péter Ratatics naglasio je pritom da se puštanjem u rad prve solarne elektrane ispisuje povijest INA-e.

Izvor: kckzz.hr

– Uskoro planiramo u rad pustiti i našu solarnu elektranu u Sisku, a vjerujem da ćemo vrlo brzo govoriti i o INA-inim uspjesima u geotermalnoj energiji. Želimo među prvima proizvoditi i zeleni vodik za tržište, nastaviti razvijati projekte trajnog skladištenja ugljikova dioksida u naša naftna ležišta koje provodimo već skoro cijelo desetljeće, a ispitujemo i potencijale vjetra na Jadranu – istaknuo je.

Spomenimo da je projektiranje i izgradnja solarne elektrane Virje trajalo oko godinu dana, a elektranu je za INA-u gradila domaća tvrtka Končar – Inženjering koja je odabrana na međunarodnom natječaju. O uključenosti ove tvrtke u projekt govorio je predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak.

Izvor: kckzz.hr

– Ovaj uspjeh još je jedan dokaz naših kompetencija u provedbi složenih EPC projekata s obzirom na to da su se pri izgradnji elektrana primjenjivala najnovija tehnološka rješenja – zaključio je.

zatvori