Petak, 19. travnja 2024.

STANJE U VELJAČI Pada nezaposlenost u Podravini i Prigorju

Krajem veljače na području Koprivničko-križevačke županije evidentirano je 1.845 nezaposlenih osoba.

Podaci su to Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci koji pokazuju da su u odnosu na siječanj evidentirane 174 nezaposlene osobe ili 8,6 posto manje, dok je u odnosu na veljaču prethodne godine zabilježeno 79 nezaposlenih osoba ili 4,1 posto manje.

U odnosu na prethodni mjesec u svim ispostavama primjetan je pad broja nezaposlenih i to u Đurđevcu za 11,5 posto, u Koprivnici za 7,5 posto te u Križevcima za 6,7 posto.

Kada je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih ukupno je tijekom veljače iz evidencije nezaposlenih izašlo 396 osoba, što je za 83,3 posto više nego u siječnju te za 48,3 posto više nego u veljači prethodne godine. Pritom, zaposleno je 299 osoba, odnosno 75,5 posto od ukupnih izlazaka.

S druge strane, zabilježene su 222 novoprijavljene osobe, što je za 43,5 posto manje nego u siječnju te za 22,9 posto manje nego u veljači prethodne godine. Pritom, izravno iz radnog odnosa dolaze 144 osobe ili 64,9 posto.

Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 442 potrebe za radnicima od strane poslodavaca, što je za 27,9 posto manje nego u siječnju te za 12,5 posto manje nego u veljači prethodne godine. Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u prerađivačkoj industriji, obrazovanju i trgovini na veliko i na malo.

Najtraženija zanimanja u veljači su radnik, odnosno radnica za pomoć u kući, konobar, odnosno konobarica i prodavač, odnosno prodavačica.

zatvori