Petak, 29. ožujka 2024.

Samošćanec: Počinje katastarska izmjera u Imbriovcu, napokon će se riješiti neka imovinsko-pravna pitanja koja nisu rješavana godinama

Na području Đelekovca počinju radovi na katastarskoj izmjeri u naselju Imbriovec, a novitet ove izmjere je taj da nisu predviđena klasična izlaganja kao što je to slučaj s izmjerom u Đelekovcu te bi zbog toga cijeli proces trebao biti puno brži.

Rekla je to Lara Samošćanec, načelnica Općine Đelekovec, i dodala kako je ovo druga katastarska izmjera te je tamo dogovoren početak radova na izmjeri građevinskog područja koje iznosi otprilike 93 hektara.

– Projekt u potpunosti financira država što nam uvelike olakšava s obzirom na to da je izmjera u Đelekovcu predstavljala popriličan financijski teret – dodaje Samošćanec.

Pojašnjava kako će radovi početi tako da će izvođači krenuti s izmjerom zgrada na terenu, a paralelno s tim će mještanima i onima koji imaju nekretnine na području Imbriovca slati obavijesti o datumu i vremenu kada će se na njihovim česticama obavljati mjerenje.

– Mještani i vlasnici nekretnina bi sami trebali označiti granice svojih čestica ili uz pomoć izvođača. Rok za izradu geografskog elaborata ističe krajem kolovoza – rekla je Samošćanec.

Napomenula je kako će nakon toga uslijediti predočenja koja će se u tu svrhu obavljati u prostoru Vatrogasnog doma u Imbriovcu.

– Ovaj proces puno znači za našu općinu jer će se konačno srediti neka imovinsko-pravna pitanja od kojih neka nisu rješavana zadnjih 200 godina, otkad znamo da je bila posljednja izmjera. Za sve naše mještane ove izmjere predstavljaju značajne financijske i vremenske uštede – ističe načelnica.

Podsjeća i kako je područje katastarske općine Đelekovec izmjereno još prije nekoliko godina i sada su u tijeku izlaganja te službenici iz katastra i Općinskog suda u Koprivnici pozivaju stranke u Općinu kako bi se potvrdili rezultati izmjere.

– Očekujemo da će izlaganja biti završena do kraja ove godine nakon čega slijedi upis nove izmjere u zemljišne knjige – zaključuje Samošćanec.

Dodajmo i kako su na području Koprivničko-križevačke županije u tijeku izmjere i na području Legrada, Gornje Rijeke i Kloštra Podravskog ukupne vrijednosti nešto više od 3,5 milijuna eura pri čemu Županija sufinancira 15 posto iznosa. Prošli tjedan započela je provedba katastarske izmjere na području Virja, a u posljednje četiri godine završene su izmjere na području Koprivničkog Ivanca i Rasinje.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori