Srijeda, 24. travnja 2024.

Poziv na predaju radova za 49. broj Podravskog zbornika

Ususret okrugloj obljetnici, Uredništvo Podravskog zbornika poziva na predaju radova za novi, 49. broj Podravskog zbornika, publikacije Muzeja grada Koprivnice koja kontinuirano izlazi od 1975. godine.

Pozivaju se dosadašnji i novi suradnici da pripreme svoje radove i dostave ih na adresu elektroničke pošte [email protected] ili osobno/poštom u Galeriju Koprivnica do 1. srpnja 2023. godine. Radovi se zaprimaju isključivo u elektroničkom obliku, sukladno Uputama suradnicima dostupnim na mrežnim stranicama Muzeja grada Koprivnice. Po zatvaranju poziva Uredništvo u sastavu Vesna Peršić Kovač, Edita Janković Hapavel, Milivoj Dretar, Mario Kolar provest će postupak odabira radova i o istome obavijestiti autore, a prvo predstavljanje se već tradicionalno planira uz proslavu Dana grada Koprivnice u studenom 2023. godine.

Za sve one koji se prvi puta susreću sa Podravskim zbornikom treba istaknuti kako se radi o godišnjaku koji okuplja širok krug suradnika najrazličitijeg profila i fokusa zanimanja, a kojima je zajedničko istraživanje tema vezanih uz Podravinu. Tijekom gotovo pola stoljeća, u Zborniku smo mogli pročitati radove vezane uz područja poput povijesti, geografije, etnologije, antropologije, arheologije, povijesti umjetnosti, sociologije, gospodarstva, ekonomije, prirodoslovlja i književnosti i to kroz vremenski raspon od najstarijih povijesnih razdoblja do suvremenosti. Prisutni su i radovi koji prate obljetnice udruga, ustanova ili osoba čije su aktivnosti u znatnoj mjeri pozitivno utjecale na razvoj lokalne zajednice i društva općenito. Prema odluci Uredništva i ovogodišnji broj Zbornika zadržat će koncepciju u kojoj su radovi prema opsegu, načinu izrade i temama podijeljeni na nekoliko cjelina: Članci, Prilozi, Književni prilozi i Podravsko nakladništvo, a moguće ih je prirediti u obliku opsežnijeg stručnog rada, popularnog kraćeg priloga ili književnog uratka. Zadržat će se i rubrika pod nazivom Podravske kronike u kojoj se čitateljima daje pregled najznačajnijih zbivanja tijekom godine, kao i predstavljanje prirodnih i kulturnih dobara Podravine fotografijom i kraćim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku na naslovnici Zbornika.

Uredništvo Zbornika i ovim brojem želi nastaviti dosadašnju praksu okupljanja autora koji regionalno pokrivaju područje Podravine od Pitomače do Ludbrega obrađujući različite teme. Zbornik je okupio velik broj suradnika, od kojih su neki svojim radovima prisutni od prvog broja do danas dok su drugi doprinos dali samo jednim radom. Cilj nam je zadržati dosadašnje suradnike, čiji su radovi jamac kontinuiteta i kvalitete Zbornika, ali i privući nove koji će drukčijim pristupom i novim temama Zborniku dati novi smjer i pogled u budućnost.

zatvori