Utorak, 26. ožujka 2024.

Majstori klasične glazbe uveličali euharistijsko slavlje u koprivničkoj župi Močile

U koprivničkom svetištu Majke Božje Močilske u subotu je svečano proslavljena svetkovina Navještenja Gospodinova – Blagovijest, ujedno i godišnje župno klanjanje.

Mnoštvo okupljenih župljana i hodočasnika cjelodnevnim pohađanjem Presvetog Sakramenta pripremalo je svoja srca u ovom korizmenom hodu za Vazmene radosti.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe, mons. Leonard Markač, upravitelj svetišta, a propovijedao je đakon župe sv. Antuna Padovanskog, Koprivnica fra Ivan Majić, dr. sc. U svojoj nadahnutoj propovijedi đakon Majić istaknuo je kako sve što čovjeku treba dobiva se besplatno.

– Vječnost se gradi besplatnim koracima, svetom misom, sakramentima, ljubavlju jedni prema drugima – poručio je fra Majić, dr. sc.

Nakon večernjeg euharistijskog slavlja župljani i hodočasnici mogli su uživati u zvucima majstora klasične glazbe. Učenici i profesori trube umjetničke škole Fortunat Pintarić u Koprivnici priredili su koncert klasične glazbe koji je kao glazbena meditacija mnoštvo okupljenih na kratko udaljio od svakodnevnih briga.

Na koncertu su sudjelovali učenici Teo Čokonaj, 4. razred srednje glazbene škole, Fran Kunić, 4. razred srednje glazbene škole, Matija Ovčar, 4. razred srednje škole, te profesori Matija Kranjčević, mag. mus i Tomislav Bedenik, mag. mus., mentor i organizator koncerta.

Zvuci trube popraćeni su zvucima župnih orgulja iz 1777. godine koje je svirao Ivon Fabijanec, mag. theol, bacc. mus. Na programu izvedene su djela A. Vivaldija, T. Hansena, P. Baldassaria, J. K. Nerude, te F. Schuberta. Mladi glazbenici dokazali su da vrijednim trudom i kvalitetnim mentorskim vodstvom izgrađuju sebe kao glazbenike, ali i kvalitetne mlade ljude pred kojima je svijetla budućnost.

Ovaj duhovno i kulturno bogati dan u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Močile – Koprivnica priprema je ka proslavi četrdesete obljetnice župe, te župništva mons. Markača koje će se svečano proslaviti 15. kolovoza uz sudjelovanje varaždinskog biskupa, mons. Bože Radoša.

Tekst: Ljiljana Zagrajski

zatvori