Četvrtak, 25. travnja 2024.

Kroz djelatnosti i rad Obiteljskog centra njeguju se i promiču prava djece

Godine 1989. svijet se ujedinio u želji da zajedno stvaramo svijet kakav zaslužuju djeca.

Svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u obitelji, biti sigurno i zaštićeno.

U trenucima kada se mijenjao svjetski poredak, padao Berlinski zid, rađao internet – svijet se ujedinio u obrani djece i djetinjstva.

Dana 20. studenoga 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u povijesti. Republika Hrvatska smatra se strankom Konvencije o pravima djeteta od dana osamostaljenja, 8. listopada 1991. godine.

Konvencija je prvi dokument u kojemu se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu. Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obvezuje stranke na pridržavanje njezinih odredaba te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratificirale.

Prava djece nemaju rok trajanja. Ona su univerzalna i svevremenska. Djeca su naša budućnost, no njihova budućnost počinje sada. Svaka generacija, prilika je za stvaranje temelja za novi, bolji svijet. Prilika koju ne smijemo propustiti. Prilika da stvorimo svijet dostojan djeteta.

Dječja prava su prava kojima se štite sve osobe mlađe od 18 godina. Označavaju ono što svako dijete treba imati ili smije učiniti.

Svako dijete ima pravo na obrazovanje, zdravstvenu skrb, hranu, igru, zaštitu i još mnogo toga. Dječja prava svakom djetetu trebaju osigurati mogućnost da dosegne najviše što može. Sva su prava povezana i jednako važna.

Osim što nam prava pripadaju jer smo se s njima rodili, jednako je važno da poštujemo i tuđa prava.

Kroz djelatnosti i rad Obiteljskog centra također se njeguju i promiču prava djece. Temu dječjih prava obrađujemo na radionicama za roditelje i djecu, tijekom individualnog rada s djecom i roditeljima, pa tako i u suradnji s drugim ustanovama.

Dana 05. siječnja i 22. veljače 2023. godine osnovano je Vijeće udomljene djece u suradnji Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Koprivnica i Obiteljski Centar, Područna služba Koprivničko-križevačka.

Osnivanjem Vijeća udomljene djece uređuje se način rada vijeća s ciljem omogućiti udomljenoj djeci svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, sigurno odrastati u udomiteljskim obiteljima te stvoriti osjećaj sigurnosti i zaštite. Djecu smo upoznali s pravima djece a posebice prava na slobodu izražavanja, prava na slobodu misli, savjesti i vjere, prava na udruživanje, prava na pristup informacijama, pravo na zaštitu privatnosti. Upoznali smo ih s pojmom Dječja participacija u širem i užem smislu te zaključili da se dječja participacija odnosi na sve aktivnosti sudjelovanja djece te izražavanja mišljenja, dječje dobrobiti i aktivnog građanstva.

Poruke za djecu:
Djeco budite uporni! Pitajte odrasle što vas zanima, tražite odgovore na pitanja, razgovarajte sa svojim vršnjacima, budite znatiželjni i otvoreni, tražite podršku i pomoć odraslih.

Svako pravo ima i svoje odgovornosti. Važno je da poštujemo vlastita prava kao i tuđa prava. Drugim riječima, svako dijete, bez obzira na svoj spol, podrijetlo, socijalni status, jezik, dob, nacionalnost ili vjeru ima svoja prava, što znači da je odgovorno i za poštovanje drugih osoba te njihovih prava.

“Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Obiteljskog centra Područne službe Koprivničko-križevačke”

zatvori