Petak, 19. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Na Viniliji održana promocija albuma KC ROCK ’22, Kruno i Bruno: Izdanje puno znači, to je dokument jednog vremena

Koprivnički sajam gramofonskih ploča i CD-ova održava se danas u Martinovki, a poslastica ove Vinilije je i predstavljanje duplog albuma “KC ROCK ’22”.

Riječ je o 13. izdanju ovog događanja, a kao i obično, brojni kolekcionari i pločoljupci došli su na druženje i razmjenu te kupnju ili prodaju ploča. Osim iz Koprivnice, na Viniliju je došao i veći broj prodavača i kupaca iz Bjelovara, Čakovca, Varaždina, Virovitice, Virja, Ferdinandovca, Križevaca, Duge Rese, Zagreba…

Dodatan motiv za dolazak je i promocija duplog albuma “KC ROCK ’22”, svojevrsnog koprivničkog “paket aranžmana” na kojem je zabilježena glazba aktualnih koprivničkih rokera.

Na novom duplom vinilnom izdanju “KC ROCK ’22” nalaze se izvođači, od kojih su neki stalno u fokusu javnosti, a njihova su izdanja među najhvaljenijim diskografskim ostvarenjima trenutno u Hrvatskoj. Tu su Overflow, Gordana i Miroslav Evačić, Šiza, Ogenj, Ivan Grobenski, The Gentleman, Anna Moor, Rens Argoa, Grinded Grin i Wojtyla, LoM, iLLeagle, JegerKola, Acid Hags, Medium Soft Cat, Grunter, Mycena, Rodeo, The Haze i Attiudes To Human Extinction.

Podsjetimo, nakon izdanja iz 1982., 1983. i 1998. godine, ovo je četvrti uradak u 40 godina glazbenog dokumentiranja koprivničke rock scene, prvi put na gramofonskima pločama i prvi put s čak 20 izvođača.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kako nam je to rekao urednik te pokretač ove, ali i prijašnjih edicija Kruno Jajetić, prošlo je 40 godina od postojanja prvog izdanja projekta što je bio povod za objavu novog.

– Prije 40 godina je postojala ekipa koja je organizirala snimanje, svaki dan sam išao s jednim bendom u Zagreb pa smo tako snimili KC ROCK ’82, onda smo to ponovili 1983. i 1998. godine. Prošlo je 40 godina od prve ploče, a sada smo to ponovili s aktualnim bendovima – naglasio je Jajetić.

Nastanak nove ploče potaknule su i mlade koprivničke rock snage, napomenuo je.

– Ponovno je ojačala scena i dosta se piše, svi hvale naše nove koprivničke izvođače. A možda netko od izvođača poslije održi tu tradiciju za pet ili 10 godina – možda i sljedeće, kad se osjeti potreba – poručio nam je.

Dodatna posebnost albuma KC ROCK ’22 je u tome što će slušatelji u budućnosti moći čuti kako su koprivnički bendovi žarili i palili.

– U tom je smislu to dobro, izdanje postoji kao glazbeni dokument jednog vremena – istaknuo je Jajetić.

Za kraj je usporedio ondašnju koprivničku scenu s današnjom istaknuvši da je dosta evoluirala i postala raznovrsnija.

– Nek’ se nitko od dečkiju od prije 40 godina ne uvrijedi, ali ova ekipa sada je puno bolja. Ima različitih bendova i ima ih puno više. Dečki i cure izvrsno sviraju, baš sam iznenađen kvalitetom. Ima punka, rocka, folka, bluesa… Baš je super. Bilo bi dobro da se ploča pokaže i izvan Koprivnice pa da možda netko bude zainteresiran i da izvođače pozove na neku svirku – zaključio je Jajetić.

Snimio Tomislav Matijašić.

O važnosti ovogodišnje edicije progovorio je i Bruno Antolić koji je pomagao u okupljanju  bendova.

– Jako mi je drago da sam uključen, Kruno je vječiti entuzijast, mladić, pločoljubac i zaljubljenik u pop kulturu. Izdanje puno znači, to je dokument vremena i za 10 godina ova ploča možda bude imala i veći značaj. Jako mi je drago da je Kruno vidio da se nešto događa u Koprivnici i da ide u dobrom smjeru te da je odlučio uložiti vrijeme, volju i novac da se to dokumentira – naglasio je Antolić.

Koprivničke bendove pritom nije bilo teško spojiti u novo izdanje, dodao je.

– Uopće nije bilo teško, svi su bili nabrijani, i danas mi se hrpa bendova javila da bi došla i podržala. Miroslav i Gordana Evačić te Ogenj su se sami ponudili da upriliče ovaj događaj kratkom svirkom; ljudi osjećaju povezanost koprivničkih glazbenika i to je kul – zaključio je Antolić.

Spomenimo da se novim izdanjem tako uz neprekinuto djelovanje rock bendova nastavlja i tradicija glazbenog dokumentiranja njihova djelovanja, pa Koprivnica gotovo svako desetljeće ima prateću kompilaciju na kojoj su se našli glazbenici koji su u tom trenutku bili aktivni i poznati, neki lokalno, a neki širom i dalje od Hrvatske.

Djelić scena s današnje Vinilije, kao i s kratkog nastupa grupe Ogenj te Miroslava i Gordane Evačić donosimo vam u nastavku.

 

Ogenj na Viniliji 🔥🔥🔥

Objavljuje Drava.info u Subota, 25. ožujka 2023. 

zatvori