Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO U Koprivnici zasađena prva šuma hrane, Boić Petrač: Ovim načinom sadnje možemo osigurati hranu za tročlanu obitelj tijekom godinu dana

Kad se male ruke slože, sve se može.

Poznata je to uzrečica kojom bismo najbolje opisali aktivnosti koje su se današnjeg prijepodneva odvijale u voćnjaku Bazena Cerine. Naime, u sklopu akcije Sat za planet Zemlju koja će se održati sutra, u postojećem voćnjaku posađena je i šuma hrane. Kako je to objasnila Petra Boić Petrač ispred WWF-a, Koprivnica je izabrana za sadnju upravo iz razloga jer je srce europske Amazone, odnosno dio rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav koji je WWF-u izuzetno bitan.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Javili smo se Gradu Koprivnici i Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac da zajedno napravimo jednu akciju jer nam se sviđa ovakav način permakulturne sadnje. Naime, prosječni državljanin Europe pojede 780 kilograma hrane godišnje, a ovim načinom sadnje na samo jednoj desetini hektra zemlje može se uzgojiti 2.000 kilograma hrane; ovakvim načinom sadnje možemo osigurati hranu za jednu tročlanu obitelj tijekom godinu dana – objasnila je.

Sadnji je prisustvovao i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, a o projektu je imao riječi hvale.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Godinama radimo jako puno na očuvanju ekološke komponente u našim životima jer se danas pokazuje koliko je to važno. Sve ove godine puno radimo na infrastrukturi, gospodarenju otpadom i aglomeraciji, ali svima nam uvijek puno zanimljivije kada ostane stablo. Jako puno radimo da zazelenimo naš grad – istaknuo je Jakšić i dodao da mu je drago da je jedna svjetska asocijacija prepoznala ono što Koprivnica radi.

Spomenuo je i da su u ovakvu ekološku komponentu uključeni građani, Gradska uprava, Komunalac i veliki sustavi, pa i nacionalna politika.

– I koronakriza nam je pokazala koliko je važno da se vratimo temeljnim postavkama i primarnoj proizvodnji što mi jako dobro u Koprivnici i znamo jer je na toj primarnoj poljoprivredi nastalo sve ono lijepo što danas imamo – napomenuo je.

Predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec objasnila je pak tehničke detalje sadnje – zasađeno je tako 55 sadnica voćaka i različitog bilja, a u sadnji su pomogli i učenici Osnovne škole Braća Radić.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Voćnjak je zasađen 2021. godine u akciji Zasadi drvo, ne budi panj uz pomoć vrtićaraca, školaraca i udruga s područja Koprivnice i tada je zasađeno 100-tinjak voćaka. Prošle godine imalo smo i skroman urod, no nas veseli. Šumu hrane dalje će održavati djelatnici Komunalca, a bit će otvorena kao i do sada za posjet svih građana. U voćnjaku ćemo i dalje održavati edukativne radionice koje će djecu učiti o ekologiji i ulozi pojedinca u zaštiti okoliša i zelenoj budućnosti – kazala je Tetec i otkrila da je u planu u voćnjaku postaviti i sjenicu od prirodnih i recikliranih materijala.

Ravnatelj Osnovne škole Braća Radić Krešo Grgac pritom je zahvalio okupljenima što učenici ove škole ponovno sudjeluju u sadnji.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Drago mi je da djeca imaju priliku saditi i uživati u rastu voćnjaka te jednog dana primijetiti i kako je to drvo naraslo zajedno s njima i uživati u plodovima – zaključio je Grgac.

zatvori