Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Predstava ‘Kam vrag nemre, dojde baba’ najbolja na županijskoj smotri kazališnih amatera

Predstava Glumišne družine Virje i HPD-a Ferdo Rusan “Kam vrag nemre, dojde baba” pobijedila je na 20. Smotri kazališnih amatera Koprivničko-križevačke županije.

– Predstavu odnosno pučki igrokaz ove smo godine napravili u suradnji s Hrvatskim pjevačkim društvom Ferdo Rusan. Tekst je prošle godine nagrađen i pohvaljen na natječaju Hrvatskih zavičajnih književnika Hrvatskog sabora kulture i kao takav nam je sada dobro došao – rekla je Đurđica Krčmar Zalar, autorica teksta pobjedničke predstave i predsjednica Glumišne družine Virje.

Dodala je kako predstavu pripremaju nekoliko mjeseci, a s obzirom na to da nisu imali premijeru, ovo im je bio i prvi nastup.

Pobjednička predstava predstavljat će našu županiju na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama u svibnju ove godine.

Podsjetimo, smotru je organizirala Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a domaćin je bilo Gradsko kazalište Đurđevac.

Publiku su na početku smotre pozdravili Nada Šešić, predsjednica Zajednice kulturno- umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, i Matija Bažulić, predsjednik Gradskog kazališta Đurđevac.

Dramska skupina KUD-a Delovi otvorila je ovaj kazališni susret predstavom “Crvenkapica na Supertalentu”, a zatim je nastupila Mala dramska skupina Glumišne družine Virje predstavom “Ogledalce”. Program je zatvorila Glumišna družina Virje i HPD Ferdo Rusan Virje predstavom “Kam vrag nemre, dojde baba”.

Poznati akademski glumac Dubravko Sidor, povjerenik Hrvatskog sabora kulture, bio je selektor ovogodišnje smotre.

– Po mom mišljenju od predstave koja pobijedi traži se prvenstveno energija. Ta energija koju ta ekipa ulaže u to, to je meni najveći kriterij. Jer ako postoji srce i duša, onda je to veliki plus jer predstava tada prelazi sve granice – rekao je Sidor uoči početka smotre.

Istaknuo je kako su ovakva događanja posebno važna za mlade amaterske glumce.

– Jako je važno gajiti taj duh amaterizma. I ja sam počeo kao amater i to su mi najdraži dani koje pamtim. Radili smo predstave s dušom i ja to i dan danas pokušavam prenijeti na mlade generacije – zaključio je Sidor.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori