Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Počelo Proljeće u Koprivnici, na Trgu Zlate Bartl nastala prva urbana šuma

U Koprivnici je danas predstavljena manifestacija Proljeće u Koprivnici u sklopu koje je posađena i prva urbana šuma.

Kako govore u Gradskoj upravi, riječ je o novoj manifestaciji koja je nastala zajedničkom suradnjom Grada i Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac.

– Novim projektima želi se Koprivnicu očuvati kao zeleni grad, grad održivog razvoja, kao i grad koji zna kako se čuva okoliš i konstantno radi na edukaciji novih naraštaja – ističu.

U sklopu programa manifestacije danas je tako na Trgu Zlate Bartl nastala i prva urbana šuma, a kako je to rekao koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, ona je samo uvod u ulaganje u zelenu infrastrukturu za koju je osigurano gotovo 70.000 eura europskih sredstava.

– Ovo će unazad nekoliko desetljeća biti najveći projekt ozelenjivanja našeg grada i to nas doista jako veseli – rekao je.

Spomenimo i da se projektom sadnje planira i ozelenjivanje 18 dječjih igrališta, izgradnja dva potpuno nova zelena koridora, zazelenit će se i Starogradska ulica te Ulica Mihovila Pavleka Miškine, a obavljat će se i dodatna sadnja svih većih parkova.

– Sve je usklađeno s našom strategijom razvoja zelene urbane infrastrukture s kojom ćemo pokazati da je moguće razvijati ovakvu vrstu projekta u urbanim i napućenim područjima – zaključio je Jakšić.

Izvor: Grad Koprivnica

Predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec kazala je pak da se projektom želi dočarati tipična vegetaciju naših podravskih ravnica, livada i šumaraka.

– Zasađena su stabla koja su prilagođena našim klimatskim uvjetima i uvjetima gradskog života. Isto tako, ova urbana šuma bit će svojevrsna edukativna radionica za sve naše vrtićarce i školarce – spomenula je.

Dodajmo da su u sadnji prve urbane šume sudjelovali osnovci iz Eko skupine Braće Radić kao i vrtićarci Tratinčice, objekta Zvjezdica, skupina Mačići te zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat.

Kada je riječ o manifestaciji Proljeće u Koprivnici, trajat će do 18. svibnja i održavat će se na raznim lokacijama u gradu kroz razne programe, a program vam donosimo u nastavku.

Izvor: Grad Koprivnica
zatvori