Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: ODLUČENO BEZ RASPRAVE Zamjenica gradonačelnika od danas će primati veću plaću

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice članovi vijeća odlučivali su o izmjenama Odluke o plaći i drugim materijalnim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Koprivnice.

Jednostavnije rečeno, na sjednici je odlučeno kako će zamjenici koprivničkog gradonačelnika Kseniji Ostriž plaća porasti za nešto više od 10 posto, dok se ova odluka na sadašnjeg gradonačelnika Mišela Jakšića zapravo i ne odnosi s obzirom na to da on prima saborsku plaću.

Snimio Tomislav Matijašić.

Računica je jasna

Naime, prema dostupnim materijalima trenutna plaća zamjenice obračunavala se prema koeficijentu od 4,25, dok je danas odlučeno kako će on porasti na 4,72. Gradonačelniku se pak plaća dosad računala prema koeficijentu od 5,00, a nakon ove odluke koeficijent je porastao na 5,56. Valja spomenuti i da se navedeni koeficijenti množe s osnovicom izračuna plaće državnih dužnosnika koja iznosi 516,29 eura bruto, dok Ostriž i Jakšić još ostvaruju i 0,5 posto za svaku godinu staža. Prema računici, bez dodatka o stažu, Ostriž će tako od sada primati plaću od 2.436 eura bruto, a Jakšiću bi, da ne prima saborsku plaću, ona iznosila 2.870 eura bruto, također ako izuzmemo godine staža.

Ostriž će tako primati veću plaću za otprilike 250 eura bruto, a Jakšiću bi taj iznos bio veći za oko 290 eura bruto.

No, u Gradskoj upravi navode kako se koeficijenti utvrđeni odlukom Gradskog vijeća 2010. godine nisu mijenjali do današnjeg dana, osim 2020. godine kada su smanjeni za travanj, svibanj i lipanj zbog pandemije koronavirusa. Osnovica koja se pak primjenjivala 2010. godine tada je iznosila 4.630,14 kuna, to jest otprilike 614 eura, i tri puta se do sada smanjivala.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Umnožak osnovice i novih keficijenata i dalje je niži od zakonom propisanog maksimuma, dok se broj dužnosnika u Gradu Koprivnici smanjio te umjesto dva zamjenika gradonačelnika Grad sada ima jednu zamjenicu koja je preuzela sve dosadašnje poslove dvije zamjenice – dodaju još u Gradskoj upravi i ponovno podsjećaju da Jakšić ne prima plaću iz proračuna Grada Koprivnice.

Spomenimo i da je ova točka na današnjoj sjednici prihvaćena bez bilo kakve rasprave i to s 15 glasova za, a jedan vijećnik bio je suzdržan.

zatvori