Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Na Podravkinoj parceli kod Đelekovca počela sjetva graška, Kezele: Povećat ćemo proizvodnju za 100-tinjak tona u odnosu na prošlu godinu

Radno je od jutros na Podravkinoj poljoprivrednoj parceli kod Đelekovca, počela je sjetva graška.

Riječ je tek o jednom od Podravkinih zemljišta na kojem se sadi grašak u Podravini; sadnja se još odvija i na parceli Farkašić u Koprivnici, Borovke u okolici Koprivničkih Bregi i Bereki između Novigrada Podravskog i Hlebina. Kod Podravkinih kooperanata u okolici Koprivnice sadi se pak na još nekoliko površina.

Kako je to rekao direktor sektora Poljoprivrede u Podravki Dalibor Kezele, ove je godine povećana površina na kojoj se sadi grašak.

– Ove godine planiramo zasijati 100 hektara graška, od toga 75 hektara na vlastitim, a 25 hektara na površinama naših kooperanata. Povećat ćemo proizvodnju za 100-tinjak tona u odnosu na prošlu godinu. Sav grašak koji Podravka proizvodi je s hrvatskih polja, odnosno s polja Podravke i kooperanata koji su nam izašli u susret i pokušavaju ulaziti u nove kulture – objasnio je.

Nastavio je i kako je grašak zahtjevna kultura s obzirom na to da traži kontinuiranu prisutnost vlage.

– Zahtjevan je i jer ne može sav dozrijevati u istom momentu. Kod sjetve graška razlikujemo rane, srednje i kasne sorte. Sada sijemo srednje sorte, a u preradu će dolaziti kontinuirano. To je specifično kod industrijskog graška – kazao je Kezele i dodao da grašak nakon branja odlazi u Podravkinu tvornicu u Varaždinu.

Snimio Tomislav Matijašić.

Važno je i da se kooperanti koji sade grašak nalaze blizu tvornice s obzirom na to da ubrani grašak s polja do tvornice mora stići u svega nekoliko sati.

– Najbitnija faza proizvodnje graška je kombajniranje koje mora biti provedeno u kratkom roku, tri sata od kombajniranja svježi grašak mora tvornici biti isporučen na preradu – istaknuo je Kezele.

Ulaganja u mehanizaciju

Spomenimo i da je Podravka samodostatna u proizvodnji graška i cikle, povećava se i razina samodostatnosti u paprici, a svemu tome doprinosi i obnova u mehanizaciji.

– U zadnje dvije godine investirali smo oko 20 milijuna kuna u novu mehanizaciju i sustave navodnjavanja. Uvidjeli smo da bez kvalitetnog sustava navodnjavanja nema kvalitetne proizvodnje povrća, a u prilog tome govore i klimatske promjene koje su izražene u zadnjih nekoliko godina. Bez vode na parcelama danas nije moguće proizvoditi niti standardne kulture. Ove smo godine kupili i dva nova traktora, imamo ih ukupno šest, imamo i prikolice, trake za branje povrća, kultivatore… Sve više operacija koje možemo pokušavamo raditi sami jer onda možemo dinamizirati vrijeme provođenja tih operacija sukladno vremenskim uvjetima i planovima proizvodnje – naglasio je Kezele.

Sadnja rajčice u Podravini

Ove godine novost je još da će Podravka na 81 hektru vlastitih površina u Podravini i na 30 hektara kod kooperanata posaditi rajčicu koja će biti isporučena u Podravkinu tvornicu u Umagu.

– Cilj nam je maksimizirati hrvatsku proizvodnju rajčice kako bismo u budućnosti bili što manje ovisni o uvozu – poručio je Kezele.

Dodajmo i da je ukupni udio domaćeg hrvatskog proizvoda u Podravkinim proizvodima trenutno na oko 70 posto, cilj od 100 posto vjerojatno neće biti moguće dostići, upozorio je Kezele, no želja Podravke je da za dvije do tri godine taj iznos bude na 90-ak posto. Zbog toga je važno poticati poljoprivrednike da usmjere svoju proizvodnju u povrće, rekao je.

– Moramo biti zahvalni kooperantima koji su odlučili zadržati proizvodnju, ali i novim kooperantima koji su s nama ušli u proizvodnju novih kultura. Nasreću postoje mladi i obrazovani poljoprivrednici koji vide da nije sve u žitaricama i uljaricama, već da je proizvodnju povrća moguće organizirati i na svojim površinama uz ne tolika ulaganja te uz siguran otkup i sigurne cijene – zaključio je Kezele.

zatvori