Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Ministar Piletić: Đurđevac je pozitivan primjer povlačenja europskih sredstava i realizacije projekata

Đurđevac je jučer bio domaćin 13. sjednice Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika koja je održana u novoj zgradi Udruge Mali princ.

Sjednicu je vodio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a sjednici su prisustvovali i državna tajnica Marija Pletikosa, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, predsjednica Udruge Mali princ Kristinka Štefan te članovi Nacionalnog vijeća i stručni suradnici.

Prisutnima se uvodno obratio ministar koji je pohvalio rad udruge i Grada u stvaranju kvalitetnih socijalnih usluga koji mogu biti primjer i puno većim sredinama te je najavio aktivnosti i mjere koje će se provoditi u narednom razdoblju u pogledu daljnjeg razvoja socijalnih politika.

– Grad Đurđevac s Udrugom Mali princ, Gradskim društvom osoba s invaliditetom Đurđevac i s Područnim uredom Hrvatskog zavoda za socijalni rad Đurđevac zaista su pozitivni primjeri kako se suradnjom lokalne i regionalne zajednice mogu realizirati krasni projekti financirani iz Europske unije – rekao je Piletić.

Istaknuo je kako su u krugu od samo 250 metara u Đurđevcu niknula čak tri objekta izgrađena i uređena europskim novcem. Ministar je naglasio da se u narednom razdoblju nastavlja s deinstitucionalizacijom za što su osigurana sredstva iz dva europska fonda. Osvrnuo se i na novi Zakon o osobnoj asistenciji gdje se mijenja gotovo sve što se tiče osobnih asistenata – asistencija je bila projektno financirana, a sada će postati zakonsko pravo za one koji će ishoditi rješenje Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Zahvalu ministru i suradnicima uputila je i predsjednica Udruge Mali princ Kristinka Štefan kao domaćin ove sjednice te župan Darko Koren. Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči izrazio je zadovoljstvo što je prepoznat trud koji Grad i udruge zajednički ulažu u segmentu pružanja i poboljšanja socijalnih usluga na području grada.

– Provodimo i sudjelujemo u tri projekta, a to su, Kuća podrške Mali princ, Centar za osobe s invaliditetom i dogradnja Centra za socijalnu skrb za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Ovi materijalni uvjeti su preduvjet za provođenje aktivnosti koje će biti financirane europskim novcem – kazao je Janči.

Spomenimo da su glavne teme sjednice bile nastavak procesa deinstitucionalizacije, prevencije institucionalizacije i transformacije pružatelja socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj od 2022. do 2027. godine, Nacrt Zakona o humanitarnoj pomoći te najava EU natječaja u novom programskom razdoblju.

Nakon konstruktivne rasprave prilikom koje su članovi Vijeća izrekli svoje prijedloge i komentare, ministar je s gradonačelnikom Jančijem, gostima i suradnicima obišao Kuću podrške Mali princ te projekte Uspostava infrastrukture za pružanje socijalnih usluga Centra za socijalnu skrb Đurđevac i Centar za osobe s invaliditetom Đurđevac.

zatvori