Srijeda, 27. ožujka 2024.

Tomislav je ponosni tata male Ani: Otac bi trebao biti uzor i primjer kako bi se u budućnosti jedan muškarac trebao odnositi prema njoj

I dok većina zemalja Dan očeva obilježava treće nedjelje u lipnju, Hrvatska je među nekolicinom onih koji ga obilježavaju danas, 19. ožujka, a povezuje se s blagdanom svetog Josipa.

Ovaj dan prilika je da se zahvali očevima, ali isto tako da i oni sami preispitaju svoju ulogu u odnosu koji imaju sa svojom djecom.

A, jedan uistinu poseban, pozitivan i divan odnos sa svojom djevojčicom ima Tomislav Husnjak, vlasnik poznatog koprivničkog fast fooda.

I dok s jedne strane vodi ozbiljan posao, s druge strane je posvećen treninzima i zdravom načinu života, ali uvijek je na prvom mjestu obitelj.

– Poprilično je teško sve uskladiti uz posao koji je zahtjevan, a s treninzima nisam prekinuo. Kad vidim pozitivnu stranu svega toga više ni ne razmišljam da mi je teško već mi je to jednostavno postala rutina. Vrijedi kad znam da sve što radim, radim za svoju obitelj koja je najvažnija – kaže Tomislav.

Ponosni je otac male Ani za koju kaže da je nešto najdragocjenije što im se dogodilo u životu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Život nam se okrenuo naopačke, ali definitivno na pozitivno. Morali smo se prilagoditi kao i svi roditelji što nije lako uz današnji užurbani ritam života, ali nikako ga više ne bih mijenjao za život od prije njezinog rođenja. Svaki njezin osmijeh je toga vrijedan. Sve se promijenilo – od navika, vremena za sebe, brige, stila života – objašnjava.

Upravo je njegova djevojčica bila glavna motivatorica da promijeni svoj način života. Tomislav se, naime, godinama borio s viškom kilograma, a upravo je Ani bila jedan od glavnih faktora njegove samosvijesti i početka promjene života.

– Bilo je puno klikova u odnosu s njom i to od toga da mi je bilo fizički naporno igrati se s njom, pratiti ju u hodu i trčkaranju, a jedan od ključnih trenutaka mi je bila činjenica kada se zbog debljine nisam mogao sagnuti u krevetić da ju poljubim prije spavanja i to me navelo da promijenim svoje životne navike jer je svaka sekunda provedena s mojom obitelji predragocjena – govori nam Tomislav kojem se život promijenio za 180 stupnjeva u kontekstu odnosa koji ima sa svojom djevojčicom.

Stalno je u pokretu i aktivan.

– Puno više vremena provodimo u igri, naučili smo voziti bicikl i plivati, plešemo skupa, igramo se vani s loptom i još mnoge druge aktivnosti za koje uistinu sumnjam da bih mogao raditi da sam ostao na istom – smatra.

Nastavlja kako u današnje vrijeme očevi puno više sudjeluju u odgoju djece i pomaganju suprugama nego li je to bilo u nekim prijašnjim vremenima.

– Roditeljstvo je definitivno najteži posao na svijetu, ali i najljepši. Kao i svakom roditelju uvijek se javljaju strahovi od bolesti i da se ne dogodi nešto loše. Smatram da u današnje vrijeme očevi puno više sudjeluju u odgoju djece. Puno smo povezaniji jer puno više vremena provodimo skupa i dijete treba osjetiti toplinu, pažnju i zaštitu. Otac bi trebao biti uzor i primjer kako bi se u budućnosti jedan muškarac trebao odnositi prema njoj – pojašnjava Tomislav.

Kada je riječ o vrijednostima koje nastoji naučiti svoju djevojčicu, priča nam kako su trenutno u fazi učenja četiri zlatne riječi koja otvaraju sva vrata – hvala, molim, izvoli i oprosti.

– Učimo ju da uvijek mora biti poštena, pomagati drugima, biti empatična, a to je jedna od vrlina koju pokazuje od malena. Trudimo se i mi primjerima pokazati da su to ispravni načini ponašanja. A, puno stvari je već i ona nas naučila i to one koje je usvojila u jaslicama i vrtiću od svojih predivnih odgojiteljica – ističe ovaj ponosni tata koji svaki slobodni trenutak nastoji provesti sa svojom obitelji, bilo u šetnji, vožnji biciklom, izletu ili putovanju.

A za svoju malenu djevojčicu kaže da je puna krasnih osobina.

– Tu je njen vedar duh, vječni osmijeh, empatija, iznimno je društvena. Kao i svakom roditelju njegovo dijete, tako je i Ani meni najljepša na svijetu – zaključio je Tomislav.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori