Četvrtak, 25. travnja 2024.

Dječak staklenih kostiju Gabriel Hobolja ruši sve predrasude – polazi sate mentalne artimetike, bavi se plivanjem, svira flautu…

Gabriel Hobolja iz Kloštra Podravskog je mladi uspješni plivač, talentirani flautist, matematičar.

Učenik je četvrtog razreda Osnovne škole Kloštar Podravski, a uz redovitu nastavu, polazi satove flaute u Područnoj glazbenoj školi Dr. Marijana Jergovića u Pitomači.

Trenutno se priprema za svoju 11. operaciju po redu, s obzirom na to da od rođenja ima dijagnozu osteogenesis imperfecta, odnosno bolest staklenih kostiju, no ona ga nimalo ne ometa ni ne ograničava u obavljanju svih aktivnosti i obaveza.

– Uvijek sam htio svirati neki puhački instrument. Prvo sam izabrao klarinet, ali je bilo daleko ići u Viroviticu pa sam izabrao flautu jer nju mogu učiti u Pitomači, a ona nam je bliže – kaže Gabriel koji iza sebe ima već nekoliko solo nastupa na koncertima škole te ponosno ističe kako nema tremu kad dođe na pozornicu, a flautu svira redovito i u Crkvenom zboru u Kloštru Podravskom.

Uz glazbu, jednom tjedno trenira i plivanje u Udruzi Veliko srce u Koprivnici.

– Obožavam plivati i već sam bio na nekoliko natjecanja i osvajao sam medalje. To mi je baš lijep osjećaj – rekao je Gabriel.

Foto: Martina Sabađija BUđak

Otkrio nam je kako mu je najdraži predmet u školi matematika pa u Bjelovar redovito ide i na sate mentalne aritmetike.

– Matematika je jako lagana, a jednog dana kad odrastem htio bih biti nuklearni fizičar – ističe Gabriel sigurno i odlučno.

Ovaj simpatični dječak dodaje kako sada ima još jednu odgovornost više jer ima i malu seku.

– Prije pet mjeseci dobili smo i seku pa je sada malo teže uskladiti sve obaveze, ali sve se može kad se hoće i kad se dobro organizira. Važno je dobro posložiti prioritete – kaže Gabrielova mama Sabina Barčan Hobolja.

Kako ističe, Gabriel je jako energičan i aktivan, a obzirom na to da su im kod njegove dijagnoze najveći problem upravo prijelomi, sljedeća operacija, 11. po redu, važna je kako bi opet mogao stati na noge.

– Već smo bili na redu za operaciju no morali smo malo odgoditi jer se prehladio i pokupio neku virozicu. Radi se o ortopedskoj operaciji koja će mu omogućiti da opet stane na noge jer je sad u fazi da su se noge dosta iskrivile, ali nakon operacije opet će moći sjesti na svoj bicikl, trenirati i biti aktivniji – ističe mama Sabina.

Napominje kako oporavak od svake operacije traje od četiri do pet tjedana jer mu lome kost tako da treba biti oprezan.

– Osteogenesis imperfecta predstavlja bolest krhkih, odnosno lomljivih kostiju. To je bolest veziva uvjetovana abnormalnostima u sintezi kolagena. No, mi to sve kao obitelj dobro podnosimo jer je Gabriel jako snažan, a koliko god da je mali, u glavi je jako veliki i ta njegova snaga i nas nosi – zaključuje mama Sabina.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori