Četvrtak, 18. travnja 2024.

DAN EDUKACIJSKIH REHABILITATORA Petra Šarko: Svako dijete s teškoćama u razvoju ima svoj potencijal koji treba maksimalno iskoristiti

Dan edukacijskih rehabilitatora obilježava se 1. ožujka.

Tim povodom djelatnici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce ugostili su maturante koprivničke Gimnazije Fran Galović i đurđevačke Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva, a održan je i okrugli stol.

Edukacijski rehabilitator Luka Femec, ujedno i zamjenik ravnateljice COOR-a Podravsko sunce, rekao nam je da je cilj bio maturantima zainteresiranim za studij na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu približiti zvanja edukacijsko-rehabilitacijskog profila, prikazati rad u ustanovi te im predstaviti što mogu očekivati kasnije u profesionalnoj karijeri. Sve im to može pomoći da procijene jesu li na pravom putu pri odabiru budućeg zanimanja.

– U Centru je zaposleno 19 edukacijskih rehabilitatora te tri logopeda. U ovom trenutku je to za našu ustanovu dovoljan broj stručnjaka, no s obzirom na to da svoju djelatnost proširujemo i na socijalne usluge moguća su i dodatna zapošljavanja. Edukacijskih rehabilitatora vrlo je malo, to je deficitarno zanimanje općenito na području cijele Hrvatske – kazao je Femec.

Ističe da je njihova uloga jako važna.

– Neizmjerno je važna uloga takvih stručnjaka jer imaju profesionalne kompetencije za rad s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Važno je da budemo uz njih i tijekom njihovog školovanja, ali i nit vodilja, odnosno učitelji kroz čitav život koji rade i s njima i s njihovim obiteljima – objasnio je Femec.

Snimio Tomislav Matijašić.

Jedna od edukacijskih rehabilitatorica zaposlenih u Podravskom suncu je i Petra Šarko koja nam je spomenula da je svaki dan drugačiji.

– U tome zapravo leži dinamičnost i izazovnost ovog posla, no smatram da svaki stručnjak mora biti dovoljno fleksibilan i snalažljiv u radu kako bi odgovorio na sve zahtjeve svakodnevice. Kad vidimo male napretke i neke korake učenika koje možda netko drugi ne bi ni primijetio, to nas jednostavno potiče za daljnji rad i novi radni dan – naglasila je Šarko.

Objasnila nam je i kako izgleda jedan radni dan.

– Prije nego što dođu učenici dovršavam pripremu za taj nastavni dan pa tako pripremam individualizirane materijale, neke aktivnosti koje ćemo taj dan raditi, pripremam sve što je potrebno vezano uz specifične potrebe učenika, primjerice vizualnu podršku. Kada učenici dođu počinje nastavni dan koji se odvija po određenom rasporedu, a ovisi o tome pohađa li učenik odgojno-obrazovnu skupinu ili razred. Nakon što završi nastavni dan obavljam određene administrativne poslove pa tako definiram primjerice ciljeve za određenog učenika na temelju opservacije i liste procjene, pišem individualizirane kurikulume i pripremam se za idući radni dan – napomenula je.

Još kao srednjoškolka volontirala je s djecom s teškoćama u razvoju i to joj je zapravo bio jedan od prvih poticaja za odabir zanimanja.

– Tad sam shvatila da zapravo svaki učenik s teškoćama u razvoju, odnosno dijete, ima svoj potencijal koji treba maksimalno iskoristiti kako bi bio aktivan i član zajednice i kako bi živio uspješan i kvalitetan život u budućnosti nakon školovanja – zaključila je Šarko.

Snimio Tomislav Matijašić.

Svoje dojmove nakon razgledavanja Podravskog sunca i upoznavanja s radom edukacijskih rehabilitatora s nama je podijelila i maturantica Gimnazije Fran Galović Ivana Halauk koja je istaknula da je oduševljena načinom rada i organizacijom i da joj Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i dalje ostaje prvi izbor.

zatvori