Petak, 29. ožujka 2024.

BURNA SJEDNICA Rajn: Ako želite da vam se djeca igraju iza zgrade, kupite zemljište od Grada; Majdak: Kako vas nije sram?

“Ako želite da vam se djeca igraju na zelenim površinama iza zgrade, napišite pismo namjere i otkupite zemljište.”

Poruka je to koju je jučer poslao križevački gradonačelnik Mario Rajn okupljenima u građansku inicijativu koja predstavlja stanare Ulice Stjepana Radića i Ulice Brace Hanžeka, a koji su stigli na sjednicu Gradskog vijeća jer se ne slažu da se na jedinoj zelenoj površini u njihovom kvartu gradi nova zgrada.

Naime, sjednica još formalno nije ni počela, a već je zaiskrilo među vijećnicima zbog šeste točke dnevnog reda o osnivanju prava građenja na građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada Križevaca za zgradu koju ima namjeru graditi Udruga invalida Križevci. Na toj čestici u planu je izgradnja zgrade za organizirano stanovanje i dnevni boravak osoba s invaliditetom.

Najprije je SDP-ov Ivan Majdak zatražio micanje ove točke s dnevnog reda jer smatra kako ovakav način rješavanja problema nije dobar.

– Predlažem da se naknadno nađe rješenje koje neće stvarati animozitete u gradu i s kojim će svi biti zadovoljni. Ne želimo da se sve ovo svede Na to je li netko protiv udruge ili za udrugu – kazao je Majdak.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn podsjetio je na kronologiju i tijek događaja oko ovog pitanja – udruga je prije dvije godine došla s prijedlogom izgradnje stambene zajednice te je Grad od tada razmatrao niz lokacija koje su u vlasništvu Grada, a da se nalaze blizu samog centra grada.

– Imamo udrugu koja je više nego uzorita i mi smo preuzeli obvezu da budemo partneri na projektu. Smatram da osobe s invaliditetom trebaju biti prisutne u centru grada i tako smo došli do Ulice Brace Hanžeka – istaknuo je Rajn.

Dodao je da se još nisu niti čule obje strane priče, a već se dižu tenzije.

– Imali smo sastanak s predstavnicima građanske inicijative i udruge u studenom prošle godine, kad je predloženo građanskoj inicijativi da razmotre prijedlog i da pošalju pismo namjere da otkupe navedeno zemljište. Bili smo voljni pod tim uvjetima raspisati poziv koji bi bio za njih i s tim sredstvima kupiti drugo zemljište. I sad tvrdim da ako sutra potpišete pismo namjere, mi ćemo tim sredstvima od prodaje tog zemljišta ići kupovati i naći neku drugu lokaciju. Samo pošaljite pismo namjere – objasnio je gradonačelnik.

Kazao je i kako se slaže da se spomenuta točka makne s dnevnog reda.

– Pozvao bih da se povede rasprava jer su ovdje svi prisutni dionici, a točku nakon toga možemo maknuti s dnevnog reda, jer ona nije niti nužna za daljnje provođenje projekta, ali ne želimo stvarati atmosferu netransparentnosti i nekomunikacije već upravo suprotno, da se svi zainteresirani uključe u ovu raspravu – zaključio je Rajn.

Ove gradonačelnikove izjave zgrozile su Majdaka.

– Slušajući gradonačelnika zapravo sam shvatio da nas je čovjek vrlo lijepo spustio na zemlju i rekao nam: “Tko ste vi tu gradski vijećnici da biste o tome uopće raspravljali, mi to možemo riješiti i bez vas”. Pa bravo gradonačelniče, to je jedna lijepa gesta i jedan lijepi odnos prema predstavnicima građana u ovom Gradskom vijeću. Nema ovdje različitih strana, ovdje smo svi mi na istoj strani, i udruga i stanari i mi koji živimo u Križevcima. Problem je samo u ljudima koji vode politiku ovog grada koji ne znaju artikulirati tu politiku na način da ljudi budu zadovoljni i da ne dolazimo do nepotrebnih sukoba. Gradonačelniče, vi ste ovdje javno pozvali ljude da daju pismo namjere da otkupe to zemljište. Pa nije li vas sram? Zar će građani ovog grada po zgradama kupovati zemljište da bi njihova djeca imala igralište i da bi imali malo zelene površine na kojoj se mogu igrati. Što će građani otkupljivati gradsku zemlju za nekakve javne potrebe? Dajte molim vas – oštar je bio Majdak.

Napomenuo je da se točka skine s dnevnog reda i pripremi kako priliči.

Rajn mu je najprije odgovorio da će Grad biti partner na projektu udruzi.

– Ovdje je i dalje prilika da se čuju glasovi i inicijative i udruge. Ovo što sam rekao javno rekao sam i na sastanku – ako netko toliko priželjkuje površinu onda je sasvim legitimno da ju možda želi i kupiti. A, park smo izgradili preko puta. Ovdje se radi o tome da je riječ o građevinskom zemljištu koje je sad našlo javnu namjenu za posebnu zgradu, a ne za stambenu ili komercijalnu. Nakon što je ova priča izašla u medijima, otkrilo se da postoji broj potpisnika građanske inicijative koji nisu ni znali što potpisuju. Očito je da prilikom skupljanja potpisa nije komunicirano što bi se tamo gradilo, jer su mnogi od njih rekli da zapravo jesu za izgradnju ovakve stambene jedinice no to nisu znali dok su dokument potpisivali – pojasnio je gradonačelnik.

Spomenimo na kraju da su vijećnici SDP-a, HDS-a i nezavisni vijećnici iz oporbe napustili sjednicu i srušili kvorum.

No, nakon toga na sjednici se pojavio HDZ-ov Goran Hrg i 10 vijećnika je nastavilo donositi odluke po dnevnom redu. Odmah na početku s dnevnog reda je skinuta točka o osnivanju prava građenja na livadi u Ulici Brace Hanžeka.

zatvori