Subota, 20. travnja 2024.

Koren hvalio rad Županijske uprave, Lacković: Ne bavite se turizmom i poljoprivredom, Golubić: Imamo nezapamćenu inflaciju, kako ćete pomoći građanima?

Članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije jučer su se u Gradskoj vijećnici na Zrinskom trgu sastali na prvoj ovogodišnjoj sjednici.

Na dnevnom redu bilo je 30-ak točaka, a prva se odnosila na prijedlog o dodjeli javnih priznanja koji su skupštinari potvrdili bez puno rasprave.

>> ODLUKA POTVRĐENA Poznato je tko su istaknuti Podravci i Prigorci koji će u travnju dobiti županijska priznanja

Nakon toga na red je došlo razmatranje izvješća o radu župana Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. godine koje je, očekivano, izazvalo negativne komentare od strane oporbe.

Najprije je župan Darko Koren dao kratki pregled posljednjih šest mjeseci prošle godine rekavši da je navedeno razdoblje obilježeno realizacijom projekata i programa iz obrazovanja, zdravstva, gospodarstva te ostalih područja, a Županijska je uprava nastavila kontinuirano provoditi aktivnosti koje su usmjerene poboljšanju životnog standarda i dobrobiti stanovnika županije.

– U sektoru obrazovanja završen je projekt izgradnje pet školskih sportskih dvorana, kao i projekt Centra kompetentnosti koji donosi važan iskorak u stvaranju nove obrazovne paradigme strukovnog obrazovanja. Za nekih mjesec dana te ćemo prostore i službeno otvoriti. Što se tiče zdravstva, tu je energetska obnova bolnice, program specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, ulaganje u županijski Zavod za hitnu medicine… U sektoru socijalne skrbi subvencioniramo smještaj u domove za starije, spominjem i projekt Novi početak i adaptaciju nove sigurne kuće. Planiramo izgradnju nove Srednje škole, Centra za palijativnu medicine i liječenje boli, kao i županijskog Centra zaštite i spašavanja. Nastavljamo s potporama u sektoru gospodarstva, kao i s javnim pozivima za udruge i obrtnike – pobrojao je Koren neke od brojnih županijskih aktivnosti i projekata.

Iako je imao i riječi hvale, poglavito što se tiče sektora obrazovanja u kojem se puno radi, prve kritike županu ispred Kluba nezavisnih uputio je Željko Lacković.

– Ovaj izvještaj ne može dobiti podršku nezavisnih. Kao prvo zbog naše prometne nepovezanosti. Naime, ugovoreni poslovi na brzoj cesti do Kloštra se ne izvode, a nije u naznaci niti projektiranje dionice do Koprivnice. S druge strane, tu je i pitanje zdravstva. Negativna stvar je kadrovski deficit koji nije od jučer. Smatramo da se trebalo voditi računa o kadrovskim pitanjima odnosno tko će doći kada naši liječnici odu u mirovinu. U izvještaju također nema poljoprivrede i turizma. Ovo je kraj koji ima potencijal i na tome možemo raditi i polučiti kvalitetnije rezultate. Smatramo također da je potrebno aktivnije pristupiti korištenju europskih sredstava – rekao je Lacković i dodao da želi da vladajući počnu uvažavati prijedloge nezavisnih.

Očekivano, za govornicu je stao i šef županijskog SDP-a Tomislav Golubić kojeg najviše muče brza cesta i Piškornica, no dotaknuo se i ostalih projekata na kojima, smatra, Županijska uprava ne radi dovoljno ili dobro.

>> Golubić (SDP) opleo po vladajućima: RCGO Piškornica stoji na ‘Majke mi, budemo’, a od radova na brzoj cesti do Kloštra ni ‘R’

– Imamo nezapamćenu inflaciju, na koji se način naša Županija nosi s tim problemom i kako misli pomoći našim građanima? Čestitam vam na svim dobro odrađenim stvarima, ali u izvješću treba iščitati problematiku brze ceste. Premlad sam da se sjećam, ali ako se ne varam s Ivom Sanaderom ste otvarali te radove… U sektoru zdravstva gomilaju se minusi, a mi ulažemo milijune u robotske ruke. Projekt RCGO-a Piškornica je definitivno pao u probleme, i dan danas nemamo saznanja hoće li ministarstvo pokriti razliku u cijeni koja se stvorila zbog kašnjenja projekta. Županijske ceste su nam sve lošije, o tome u izvješću nije bilo ni riječi, a o obnovi dvorca Inkey ne želim ni pričati – naglasio je Golubić.

Koren se u svom stilu osvrnuo na kritike.

– Nakon dugo vremena zaista mi se sviđa rasprava koju vodimo. Uvijek je dobro imati ovakav pristup – da se kaže i ono što je dobro i ono što nije dobro. Nemam poseban komentar na Lackovićevo izlaganje, mislim da već neko vrijeme podržavamo projekte nezavisnih. Golubiću se mogu zahvaliti na duhovitosti i duhovnom segmentu njegove rasprave, to može doprinijeti ležernosti ove rasprave, iako neka njegova opažanja nisu korektna. Mogao bih se našaliti i reći mu da nam za izgradnju brze ceste iznajmi radnike koji rade na trgu. Mislim da su stari Egipćani piramidu brže napravili nego vi trg – sarkastičan je bio župan.

>> Golubić prozvao vlast zbog brze ceste, Koren mu uzvratio: Egipćani su brže napravili piramidu nego vi trg

Malo se ozbiljnije potom dotaknuo pitanja koja se tiču brze ceste, prvenstveno dionice od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice, projekta koji tek treba biti realiziran nakon što se izgradi dionica od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog.

– Imamo informaciju da ovih dana u javno izlaganje ide studija utjecaja na okoliš, pročelnik mi je to potvrdio. Cesta od Kloštra do Koprivnice gradit će se u dvije faze, možemo uputiti pitanje Hrvatskim cestama da točno kažu koje su to dvije faze – kazao je.

Što se pak tiče Piškornice, Koren je rekao da je nakon provedene procedure odabran izvođač s kojim bi nakon potvrde ministarstva i spremnosti sufinanciranja razlike u cijeni trebao biti potpisan ugovor o izvođenju radova.

>> Odabran je izvođač radova na izgradnji RCGO-a Piškornica

zatvori