Petak, 19. travnja 2024.

Koprivničanka Anita Vrbnjak preboljela je rak dojke: U trenu saznanja doživjela sam tešku blokadu, no danas nastavljam živjeti život s vedrinom u srcu i osmijehom na licu

Svjetski je dan borbe protiv raka.

Cilj današnjeg dana je podići svijest, poboljšati razinu informiranosti i potaknuti osobne, ali i društvene aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta. Uz to, cilj je podići svijest o oboljenjima od raka, ali i prevenciji raka, dijagnosticiranju i liječenju. Inicijativa je pokrenuta 2000. godine te je i dan-danas prepoznata kao vrijedan pokret u koji se mogu uključiti svi. Naglasak je pritom stavljen na ulogu svakog pojedinca, odnosno činjenicu da svatko od nas može doprinijeti u borbi protiv raka.

Svoju borbu s rakom proživjela je i hrabra Koprivničanka Anita Vrbnjak kojoj je 2020. godine dijagnosticiran karcinom dojke.

– Usprkos redovnim kontrolama, nažalost se ušuljala bolest. Slučajno sam samopregledom napipala kvržicu ispod pazuha i naravno otišla liječniku. Uslijedile su pretrage od kojih je bila glavna punkcija, no nažalost očitanjem nalaza direktno u lice rečeno mi je da imam karcinom. Tog trena doživjela sam tešku blokadu, nisam bila svjesna što mi je rečeno jer to je za mene bilo zastrašujuće. Nakon toga je počelo liječenje, počela je borba s kemoterapijama u trajanju od šest mjeseci, a onda i poštedna operacija pa zračenje – ispričala nam je.

Vrbnjak se, nasreću, uspješno oporavila uz liječničku pomoć, ali i uz podršku onih koji su ju “gurali” prema naprijed u trenucima kada je bilo najteže.

– Uz moju obitelj koja mi je bila velika podrška prebrodila sam teške dane, naravno i uz mnoštvo prijateljica koje su mi bile podrška, pogotovo one koje su i same prošle taj pakao. I sami liječnici davali su mi vjetar u leđa jer liječenje je bilo dugotrajno, no “mic po mic” došla sam do oporavka. Uz veliku pozitivu koju nosim u sebi puno sam si olakšala dane liječenja, iako, moram priznati, bilo je straha i teških dana – otkrila je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Napredak borbe s ovom bolesti često je znala dijelili na društvenim mrežama, ali i sa sugrađanima što joj je također pomoglo u psihičkom dijelu oporavka. Mišljenja je i da ovakav način komunikacije može pomoći i ostalim ženama i muškarcima koji boluju od raka.

– Kako bih sama sebi olakšala sve nepoznanice ove opake bolesti uključila sam se na društvene stranice i Facebook grupe. Uz to sam se pridružila i koprivničkoj Udruzi žena s bolestima dojke Nada gdje smo razmjenjivale svoja iskustva i samim tim osjećala sam da možda mogu pomoći oboljelima, ali i samoj sebi. Mnogi ljudi nisu voljni pričati o svojoj bolesti, iako je moje mišljenje da je puno lakše kada se razmjene iskustva jer, mi se na kraju krajeva najbolje i razumijemo – poručila je Vrbnjak.

Dodala je pritom da se danas u široj javnosti podosta govori o svim oblicima raka i da to također može pozitivno utjecati na oboljele.

– Danas se u javnosti dosta govori o svim oblicima raka što je jako dobro za oboljelu populaciju. Mogla bih dodati da sam se uspješno oporavila, iako priznajem da je bolest nepredvidiva zbog čega apeliram da su od velikih značaja preventivni pregledi jer u ranoj fazi veliki su postoci izlječenja – rekla je.

Spomenimo da je prije nekoliko dana u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek s radom počeo mamograf s tomosintezom najnovije generacije. Riječ je uređaju koji će unaprijediti dijagnostiku i rano otkrivanje tumora dojke, a vrijedan je oko 185.000 eura te je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva. Sve zainteresirane pacijentice na novi mamograf mogu se naručiti putem centralnog bolničkog naručivanja ili putem šaltera na Odjelu za radiologiju, ali i putem liječnika opće medicine.

>> FOTO U koprivničkoj bolnici s radom počeo novi mamograf, dr. Devčić: Lista čekanja za mamografiju je sedam dana, no sada bi se trebala dokinuti

Podsjetimo i na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke kojim su obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina. Kako stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u okviru programa žene se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma. U zavodu ističu da bi prvi mamografski pregled svaka žena trebala napraviti između 38. i 40. godine života, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom za rak dojke i ranije. Cilj programa je otkriti rak dojke u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost od raka dojke za od 25 do 30 posto.

Snimio Tomislav Matijašić.

Za sam kraj našeg razgovora Vrbnjak je svima koji trenutno prolaze put kojim je i ona kročila poručila da zna kako borba s ovom bolesti nije laka, no da ipak gledaju prema svjetlijoj budućnosti.

– Nisam ovdje kako bih se isticala, već da svima koji su u mojoj koži budem barem mala podrška. Ja pomalo dan po dan nastavljam živjeti svoj život uz svoje najmilije i s vedrinom u srcu i osmijehom na licu, jer to je jednostavno život – zaključila je.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori