Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: DODIJELJENA PRIZNANJA Obrtnik godine Heruc: Uvijek se treba boriti, ima teških trenutaka, ali i trenutaka zadovoljstva

Svečano je jutros bilo u prostorijama Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije.

Naime, održana je svečana dodjela priznanja Hrvatske obrtničke komore i priznanja županijske organizacije. Riječ je o priznanjima koja se dodjeljuju zaslužnim obrtnicima za doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih asocijacija na prijedlog županijske Obrtničke komore, ali i udruženja obrtnika u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu.

Nagrada Obrtnik 2022. godine tako je ove godine otišla u ruke Josipa Heruca, inače vlasnika obrta Knjigovodstvo Heruc iz Križevaca. Kako nam je to rekao Heruc, obrt je otvorio prije 25 godina te aktivno posluje i dan-danas, a ova nagrada mu je veliko postignuće i zadovoljstvo, iako su vremena teška.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Svim obrtnicima bih poručio da se ne boje ući u poduzetničke vode i da ih hrabro podnesu, ali i da se bore. Uvijek se treba boriti, ima tu i teških trenutaka, ali i trenutaka kada ste zadovoljni i kada nešto postignete. Sjećate se 2008. godine i one krize, a kada u tom vremenu isplivate i niste nikome dužni, onda nema bojazni da ćete u nekim drugim vremenima loše poslovati – poručio je.

Sandra Bebek, vlasnica obrta Trans logistika iz Koprivnice koji posluje već 10 godina, dodala je da ovo priznanje znači puno za nju, njenu firmu i budućnost, a pomoći će joj da hrabrije uđe u nove poslovne pothvate.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Dosta je teško, ali ide. Izazov je tržište, odnosno izvozi i uvozi – istaknula je Bebek i dodala da njen obrt radi zbirni transport od točke A do točke B, a to se većinom odnosi na male pošiljke u Austriji i Njemačkoj.

Obrtnicima je pak poručila da svatko proba ući u obrtništvo iako su vremena teška, a mišljenja je i da će možda biti i novih velikih problema.

Predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić zahvalila je prisutnima što su došli na svečanost jer time daju dodatan doprinos obrtnicima za sve zasluge koje se ovim priznanjima žele naglasiti.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Tolike godine prolazimo kroz terete, krizna vremena, namete i probleme s kojima se susrećemo u obrtništvu da je to danas uobičajena priča. Svojim opstankom i neodlaskom u bolje ili drugačije zemlje dokazali ste da ste uporni i da možete raditi ovdje. Vrijedne obrtničke ruke priznate su uvijek i potrebne su nam. Sva tehnologija koja nam olakšava poslovanje nikad neće zamijeniti vrijednu obrtničku ruku – auto se neće moći popraviti putem stroja, buket cvijeća neće napraviti robot – poručila je Kovačić.

Zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž čestitala je pak okupljenima što su se izborili u teškim okolnostima poslovanja, posebice u vrijeme današnje velike energetske krize.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Poduzetništvo nije bilo to koje je dobilo potporu, a potpuno smo svjesni toga da su uslijed konverzije kune u euro vaši računi za energente došli samo u drugim iznosima. Doista vam čestitam na tome da ste opstali i da zapošljavate i dalje – kazala je.

U sličnom je tonu nastavio i koprivničko-križevački župan Darko Koren rekavši da dosta obrtnika poznaje cijeli život zbog čega si daje za pravo da o njima može promišljati s drugačijeg aspekta.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Razumijemo sve ono s čime se svakodnevno susrećete, no siguran sam da ima puno pozitivnijih stvari u vašim života i da vas to zapravo drži u ovom svijetu obrtništva; prije svega bih rekao da je to sloboda, ma koliko ona koštala. Činjenica je da su obrtnici okrenuti prema obitelji u svakom smislu, a to isto tako ima važnu ulogu u svakom društvu. Osobno ne mogu izmisliti nove riječi i nove misli kojima bih izrazio veliko poštovanje koje imam prema svakome od vas. Nadamo se da će se mnogi mladi vratiti nakon što svjedoče nekim drugim sustavima koji u državama Zapada funkcioniraju na drugačiji način, ali u konačnici doma je ipak doma. Obrtništvo je na neki način i čuvar obitelji – zaključio je Koren.

Spomenimo da u Koprivničko-križevačkoj županiji danas posluje 1.854 obrtnika što je za 155 obrtnika više nego prošle godine. Obrtnici zapošljavaju oko 5.000 radnika uključujući i članove njihovih obitelji.


Dobitnici Priznanja Hrvatske obrtničke komore:

POVELJA ZA IZNIMAN DOPRINOS RAZVOJU OBRTNIŠTVA I OBRTNIČKIH INSTITUCIJA

1. Obrtničko učilište POUKA
2. Tomislav Habek, vlasnik Ugostiteljskog obrta Habek iz Svetog Ivana Žabna
3. Marijan Huzjak, vlasnik obrta SERVIS KUĆANSKIH APARATA iz Križevaca
4. Mario Bračko, vlasnik soboslikarskog i ličilačkog obrta BRAČKO-2 iz Koprivnice

PRIZNANJE ZA IZNIMAN DOPRINOS RAZVOJU OBRTNIŠTVA I UNAPRJEDIVANJU RADA OBRTNIČKIH ASOCIJACIJA

1. Snježana Čuklić, vlasnica Proizvodnog i trčkovačkog obrta Tisa iz Orehovca

ZAHVALNICA ZA IZNIMAN DOPRINOS POTICANJU I UNAPRJEDENJU RADA OBRTNIČKIH ASOCIJACIJA

1. Željko Brlić, vlasnik Građevinskog obrta Intergrad iz Križevaca
2. Vesna Kraljić, vlasnica Frizerskog salona Adrianno iz Križevaca

Dobitnici Priznanja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije:

PRIZNANJE ZA DOPRINOS RAZVOJU I PROMIDŽBI OBRTNIŠTVA

1. Dragutin Crnčić, vlasnik Obrta Crnčić iz Ruševca
2. Ivana Hadžija Kranjec, vlasnica Obrta TERRA iz Đurđevca
3. Sandra Pehnec, vlasnica Frizerskog obrta Sandra iz Koprivnice
4. Krunoslav Smolak, vlasnik Automehaničarskog obrta Smolak iz Koprivnice

ZAHVALNICA INSTITUCIJA ZA DOPRINOS RAZVITKU OBRTNIŠTVA I OBRTNIČKIH INSTITUCIJA

1. Diana Kušec, vlasnica Obrta Krizantema iz Križevaca
2. Helena Martinčević, vlasnica Obrta Razvojni prozorčić iz Križevaca
3. Suzana Ostojić, vlasnica Frizerskog salona Suzana iz Križevaca
4. Vladimir Matan, HAMAG-BICRO, voditelj Ispostave Koprivnica
5. Željko Benkek, vlasnik Strojobravarske radionice iz Virja
6. Siniša Milašinović, vlasnik Obrta Foto Siniša iz Đurđevca

NAGRADA OBRTNIK 2022. GODINE

1. Josip Heruc, vlasnik obrta Knjigovodstvo Heruc iz Križevaca

NAGRADA OBRTNICA 2022. GODINE

1. Sandra Bebek, vlasnica obrta TRANS LOGISTIKA iz Koprivnice

zatvori