Petak, 19. travnja 2024.

Država ozakonila novi namet, za ulazak u zemljišnik građani moraju angažirati odvjetnika ili javnog bilježnika

Od petka 10. veljače država uvodi novi namet.

Naime, građani više neće imati mogućnost sami odnijeti bilo kakav podnesak u zemljišnik, već će morati platiti odvjetnika ili javnog bilježnika da to učini za njih elektroničkim putem, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o novosti u sklopu izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama koje je Hrvatski sabor usvojio u listopadu prošle godine.

– Ostavit ćemo tri mjeseca nakon što Zakon stupi na snagu da se prijedlog za upis još uvijek može podnijeti izravno na sud ili putem pošte. Nakon tri mjeseca, to više neće biti moguće – naglasio je državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić, stoji na službenim stranicama MUP-a.

Slobodna Dalmacija doznaje u jednom javnobilježničkom uredu koliko košta slanje brisovnog očitavanja.

– Cijena slanja podneska radi brisanja zabilježbe je 16,60 eura, što je 125 kuna. U to je uključeno 10,62 eura nagrade javnom bilježniku, PDV na taj iznos, što je zajedno 100 kuna, i 3,32 eura sudske pristojbe – kazala je djelatnica javnobilježničkog ureda za Slobodnu Dalmaciju.

>> Država ozakonila novi namet! Građani ovo više ne smiju sami raditi, moraju angažirati odvjetnika ili javnog bilježnika

zatvori