Četvrtak, 18. travnja 2024.

ŽUPANIJSKO NAKLADNIŠTVO Domaće autore u 2022. najviše inspirirala prošlost, objavljen veći broj slikovnica

Nakladnici s područja Koprivničko-križevačke županije i u 2022. godini objavili su niz raznorodnih publikacija koje su, kao i svih prijašnjih godina, našle svoje mjesto u zavičajnim zbirkama županijskih knjižnica gdje se trajno pohranjuju i čuvaju.

Vodeći se kriterijima zavičajnosti autora, tema i izdavača koprivnička Knjižnica i čitaonica Fran Galović već punih 28 godina upoznaje javnost s postignućima naših zavičajnih stvaratelja, kreatora vrijednih stručnih, znanstvenih, beletrističkih i umjetničkih djela.

– Koprivnica kao najveće županijsko središte obično producira najviše tiskanih i elektroničkih izdanja, ali i drugi gradovi i mjesta “izbace” kvalitetne i zanimljive radove. U tom kontekstu valja spomenuti križevačko nakladništvo koje je nakon par “mršavih” godina objavilo kvalitetna i stručna djela kojima prelaze okvire lokalnog nakladništva – poručuju iz knjižnice.

Valja tako spomenuti monografije Sveti Marko Križevčanin – život i djelo i Usmena književnost križevačkoga kraja te udžbenik Zdrav duh u zdravom tijelu – najvažniji predmet u školi. Brojnija su i prozna djela, a inspiracija je često prošlost i kultura Križevaca.

S đurđevačkog područja također dolaze djela nadahnuta prošlošću – Narodni život i običaji Đurđevca te Rodoslovlje obitelji Hodalić, dok se virovska Narodna knjižnica i ove godine javlja kao nakladnik objavivši dvije “slatke” slikovnice – Veliko putovanje malog prkača i Priča o prkačima ili Kako je carica Sisi pronašla sreću.

– I koprivnička knjižnica ima svoju slikovnicu koja se prošle godine tiskala na engleskom jeziku – Magdalen’s library on wheels. Općine također budu nakladnici značajnih djela i autora pa u tom kontekstu spominjemo monografiju Općine Kloštar Podravski – Zavičaj, mjesto gdje su korijeni – nastavljaju iz knjižnice.

Koprivnički nakladnici s najdužim kontinuitetom izlaženja i u prošloj su godine tiskali niz stručnih i književnih djela – Muzej grada Koprivnice, Šareni dućan, Matica hrvatska –  Ogranak Koprivnica, a slijede ih “mlađi”, Vošicki i Artikulacije, a u domeni vjerske literature tu je vodeći Figulus. Kao nakladnici različitih publicističkih i poetskih djela godinama se javljaju Tiskara Rihtarić i Bogadigrafika, a mnogi podravski autori izdaju djela u vlastitoj nakladi ili ih tiskaju nakladnici iz drugih gradova.

Pregled nakladništva u Koprivničko-križevačkoj županiji za 2022. godinu možete potražiti ovdje. Dodajmo i da za potpuniju sliku podravskog nakladništva iz knjižnice upućuju na istoimenu bibliografiju koja izlazi posljednjih desetak godina u Podravskom zborniku, a uključuje serijske i elektroničke publikacije te izložbene kataloge.

zatvori