Četvrtak, 18. travnja 2024.

U Virju će se održati 10. jubilarna Noć muzeja, bogat program začinit će Ogenj i Folklorni ansambl Koprivnica

Općina Virje i Zavičajni muzej Virje i ove godine su se uključili u manifestaciju Noć muzeja.

Ovo će biti jubilarna 10. po redu virovska Noć muzeja, a program će trajati od 18 sati pa skoro do ponoći. Moto ovogodišnje Noći muzeja je “Muzeji su važni”.

Noć muzeja u Virju započinje programom za najmlađe u suradnji s Dječjim vrtićem Zrno iz Virja kada će već u 10 sati prijepodne započeti mali kreativno-edukativni susreti na kojima će mali muzealci upoznati rad pjesnika, povjesničara i virovske velikane.

U večernjim satima održat će se Dječja Noć muzeja u virovskoj Narodnoj knjižnici koja će biti u znaku obilježavanja 120. obljetnice rođenja poznatog hrvatskog književnika i virovskog učitelja Đure Sudete.

– Djeca će kroz zabavne aktivnosti i kreativne igre stvarati, učiti i pritom održavati uspomenu na Đuru Sudetu živom. Kreativno-pjesničku radionicu vodit će Martina Hranj iz Društva hrvatskih pripovjedača i Ivanka Ferenčić Martinčić, ravnateljica Narodne knjižnice Virje – poručuju iz Općine.

Dodaju da će u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Đurđevcu biti predstavljen i kalendar-plakat poezije posvećen Đuri Sudeti.

Potom će se u 19 sati održati svečano otvorenje 10. virovske Noći muzeja, a program će predstaviti organizatori i općinski načelnik Mirko Perok.

Nakon toga slijedi predavanje povjesničara Nikole Cika pod nazivom “Od opkopa s vodom do parka sa šetalištem” u kojem će biti opisan prostorni razvoj središta Virja i njegovih ulica tijekom protekla tri stoljeća na temelju arhivskih zapisa, starih zemljovida, razglednica i fotografija.

Program će se nastaviti u Društvenom domu gdje će u 20:30 sati biti otvorena numizmatička izložba “Posljednji pozdrav kuni” koju priprema Robert Čimin. Na izložbi će biti predstavljen novac iz numizmatičke zbirke Zavičajnog muzeja Virje koji je na prostoru Virja i Podravine bio u opticaju od Drugoga svjetskoga rata pa sve do ulaska Hrvatske u Eurozonu. Na istom mjestu održat će se interaktivna prezentacija slikanja uljem na staklu tijekom koje će poznati slikar Ivan Andrašić na zanimljiv način predstaviti tehniku slikanja na staklu.

Na kraju programa u 21:30 sati slijedi koncert rock grupe Ogenj i Folklornog ansambla Koprivnica u Društvenom domu u Virju.

Izvor: Općina Virje
zatvori