Srijeda, 17. travnja 2024.

Golubić (SDP) opleo po vladajućima: RCGO Piškornica stoji na ‘Majke mi, budemo’, a od radova na brzoj cesti do Kloštra ni ‘R’

Od radova na dionici brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog ni R, a projekt RCGO-a Piškornica je živi mrtvac.

Slikovito je to jutros opisao predsjednik županijske organizacije SDP-a Koprivničko-križevačke Tomislav Golubić na konferenciji za medije koju je županijski SDP sazvao ponukan događajima na području Koprivničko-križevačke županije u zadnjih par dana, ali i dokumentima koje je objavila Vlada Republike Hrvatske.

– Koprivničko-križevački župan Darko Koren je prije nekoliko dana održao kavu s novinarima na kojoj se požalio da više ni sam ne zna što da radi po pitanju izgradnje brze ceste do Kloštra Vojakovačkog, navodno je zvao i direktora Hrvatskih cesta i direktora Kamgrada, a svi željno iščekujemo početak tih radova koji su pompozno otvoreni u listopadu prošle godine. Do današnjeg dana nema nikakvih aktivnosti na tom gradilištu. Vidjeli smo i sami da smo imali zimu koja je omogućavali da se radovi izvode, no od radova ni R – kritizirao je Golubić.

>> FOTO Koren se osvrnuo na projekte ostvarene u prošloj godini, a najavio i nove: U ovim kompleksnim vremenima želimo nastaviti put kojim kročimo

>> FOTO/VIDEO Plenković stigao na lokaciju početka radova brze ceste, sutra počinje dugoočekivana izgradnja

Snimio Tomislav Matijašić.

Nastavio je kako je Vlada u međuvremenu objavila raspored planiranih poziva na podnošenje prijedloga za program Konkurentnost i kohezija od 2021. do 2027. godine u kojem su članovi SDP-a željno očekivali vidjeti sve projekte koje je župan najavljivao, a Golubić je istaknuo da se radi o listi od ukupno od 46 projekata za ovu godinu, a Koprivničko-križevačku županije nigdje ne može pronaći. U dokumentima nema niti Srednje škole Koprivnica, Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, pa niti Dvorca Inkey, dodao je.

Zanimljivo mu je i da je u projektima navedena brza cesta na relaciji Vrbovec-Bjelovar- Virovtica-Granični prijelaz Terezino Polje za što će se iz programa povući 94 milijuna eura, dok brza cesta prema Koprivnici nigdje nije spomenuta.

– Ne da nema brze ceste do Koprivnice, nema niti podravske ceste. Očigledno su izvršne vlasti Bjelovara, Virovitice i Virovitičko-podravske županije puno sposobnije od izvršnih vlasti u našoj Županiji – spomenuo je i zatražio da vodstvo naše Županije u Vladi i resornom ministarstvu izlobira početak projektiranja brze ceste do Koprivnice, odnosno početak ugovorenih radova do Kloštra Vojakovačkog.

Konferenciji za medije prisustvovao je i tajnik Gradske organizacije SDP-a Križevci Antonio Sirovec koji se osvrnuo na prometnu povezanost Križevaca i Koprivnice sa Zagrebom.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Vidljivo je da se u zadnjih godinu i pol po tom pitanju ništa se nije dogodilo, najavljivano je da će se ići s povećanjem autobusnih linija, no ni od toga nema ništa. Novi vozni red vlakova je još gori, pogotovo za Koprivnicu i Križevce – istaknuo je i dodao sa su putnici zakinuti.

RCGO Piškornica je živi mrtvac, mišljenja je Golubić

Kada je pak riječ o RCGO-u Piškornica, Golubić je mišljenja da se ne zna je li vodstvo Županije u resornom ministarstvu uspjelo dogovoriti namirenje razlike u troškovima.

– Nabava je ugovorena i trebaju početi radovi, no njih nema jer nema ugovorenih sredstava. Na sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije smo tražili odgovore, no odgovore koje smo dobili išli su u smjeru “Bili smo i u ministarstvu i razgovarali smo, obećali su da nam budu pomogli“. Sve to stoji na “Majke mi, budemo” – poručio je Golubić.

>> RCGO PIŠKORNICA Koren: Čekamo konačnu odluku Vlade o sufinanciranju, malo smo u ‘cajtnotu’ jer moramo iskoristiti europska sredstva

Na novinarsko pitanje postoji li opasnost da se u Koprivnici, ali i ostalim općinama počne gomilati smeće, Golubić je mišljenja da je to moguća opcija.

– Rok za provedbu projekta od projektiranja do probnog rada je 44 mjeseca. Ako se danas potpiše taj ugovor, izgradit će se 2026. godine, a istovremeno smo dobili odgovor od direktora Sanacijskog odlagališta Piškornica Marijana Blažoka da je kapacitet odlagališta takav da će se ovim intenzitetom zapuniti u rujnu 2025. godine. Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine doznali smo da u Piškornici revidiraju količine koje preuzimaju i taj broj usklađuju se s provedbom RCGO-a, a što duže će se odugovlačiti, dodatno će smanjivati količine koje će prihvatiti. Postavlja se pitanje kome će onda raskinuti ugovor? Koja od općina više neće moći odvoziti otpad na Piškornicu? To su sve pitanja koja se guraju pod tepih, odgovore nemamo, a sve više nam se čini da je Piškornica živi mrtvac za kojeg netko ima interesa držati ga na životu – rekao je Golubić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenuo je i da je vrijeme da netko počne ići u Zagreb i organizirati sastanke.

– Vrijeme je da HDZ koji je vlast u našoj Županiji sa županom Korenom počne lobirati za našu županiju, a ne za vlastite funkcije – izjavio je.

U SDP-u traže da se osnuje radna grupa

Uz to, Golubić je mišljenja da nema vremena za čekanje jer se definiraju projekti za sljedeće proračunsko razdoblje, a Vlada ignorira Koprivničko-križevačku županiju.

– Zahtijevamo od predsjednika Županijske skupštine Darka Felaka da preuzme dogovornost jer očito izvršna vlast ne radi svoj posao na dovoljno dobar način. Nudimo rješenje u vidu osnivanja radne grupe koja će uključiti sve dionike političkog života naše županije i sve dionike političke oporbe i pozicije u Županijskoj skupštini. Želimo sjesti, porazgovarati i zajednički utvrditi prečice i vrata na koja treba pokucati. Ako pustimo da se stvari ovako dalje razvijaju, bojim se da će se stagnacija naše županije nastaviti. Od svih projekata koje je župan najavio neće biti ništa, već će sve biti samo bacanje pijeska u oči naših građana – zaključio je Golubić.

zatvori