Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO U koprivničkoj bolnici s radom počeo novi mamograf, dr. Devčić: Lista čekanja za mamografiju je sedam dana, no sada bi se trebala dokinuti

U koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek danas je i službeno s radom počeo mamograf s tomosintezom najnovije generacije.

Riječ je uređaju koji će unaprijediti dijagnostiku i rano otkrivanje tumora dojke, a vrijedan je oko 185.000 eura te je u cijelosti financiran sredstvima Ministarstva zdravstva.

Kako je to prilikom predstavljanja novog uređaja rekao ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić, stari mamograf je punih 11 godina ispunjavao svoju zadaću i upotpunjavao zdravstvenu uslugu u bolnici. Godišnje se putem njega obavljalo oko 3.000 pretraga od čega se dio odnosio na provođenje nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a dio na one pacijentice koje su indicirane za snimanje po specijalistima.

>> Koprivnička bolnica dobila mamograf s tomosintezom najnovije generacije, dr. Odobašić: Uređaj će unaprijediti dijagnostiku i rano otkrivanje tumora dojke

Snimio Tomislav Matijašić.

– Trenutno je lista čekanja za mamografiju sedam dana, no nakon početka rada novog uređaja lista čekanja u potpunosti bi se trebala dokinuti. Sudjelovanje naše ustanove u nacionalnom preventivnom programu traje od 2006. godine i zahvaljujući novom uređaju nastavlja se i nadalje. Uz to, provodimo još tri nacionalna preventivna programa, a svi zahtijevaju učešće dijagnostičkih uređaja zbog čega smo iznimno fokusirani kako na osiguravanje ljudskih potencijala, tako i tehnološku podršku u opremi – istaknuo je dr. Devčić.

U sličnom je tonu nastavio i koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je naglasio kako je bilo “pet do 12” da se promijeni postojeći mamograf.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Ovakvi događaji ukazuju na opredjeljenje nas kao osnivača na kontinuirano ulaganje u objekte, opremu i prije svega ljude. Bez ljudi nema ničega, ne znače ništa ni zgrade ni oprema ako nemamo ljude koji svime upravljaju. Nastojimo se i s tom problematikom uhvatiti u koštac malim koracima koji, uvjeren sam, ipak doprinose rješavanju najvažnijeg problema hrvatskog zdravstva, a to je nedostatak ljudskog kadra – poručio je Koren i dodao da je Koprivničko-križevačka županija stoga uvela subvencioniranje kamata na stambene kredite za liječnike.

Svečanosti predstavljanja i početka rada novog mamografa prisustvovao je i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić koji je izrazio zadovoljstvo što može nazočiti ovako bitnom događaju.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Mislim da je ova investicija primjer najkvalitetnijeg ulaganja u zdravstvo, doista ne vidim niti jedno drugo ulaganje koje s tolikom količinom novaca nosi tolike benefite. Sva ulaganja nikad ne mogu nadomjestiti ono što može biti napravljeno, a propušteno je – kazao je Bašić.

Objasnio je i da je Hrvatska nacionalnim programom ranog otkrivanja karcinoma dojke napravila odmak, a godišnje se tako pregleda oko 150.000 žena, dok je dosad detektirano malo manje od 7.000 karcinoma dojke.

– Brojimo 6.959 spašenih života, 6.959 je obitelji kojima je ostao temeljni oslonac obitelji, jer možemo mi govoriti što hoćemo, no žena je temeljni oslonac. Puno je veći broj djece koji nije ostao bez svoje majke. Zahvaljujući ovom programu i napretku u liječenju smrtnost karcinoma dojke je pala za 20 posto u Hrvatskoj i ima daljnju tendenciju pada – zaključio je pohvalivši pritom rad koprivničke bolnice i napore ravnateljstva, ali i djelatnika.

zatvori