Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: NEMČIĆI PRIMILI SJAJNE VIJESTI Kobaš: Dobili smo Erasmus akreditaciju koja nam otvara nove prilike i mogućnosti

U Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski spremni su za nove Erasmus+ pothvate.

Martina Kobaš, školska Erasmus koordinatorica, istaknula je kako su nedavno primili sjajne vijesti.

– Prošli su tjedan objavljeni rezultati natječaja za Erasmus+ akreditaciju za 2022. godinu za vrtiće, osnovne i srednje škole te s radošću možemo obznaniti da je naša prijava odobrena s visoka 92 boda od mogućih 100. Odlična je vijest da stečena akreditacija vrijedi do kraja programskog razdoblja 2021.-2027. i uvelike olakšava planiranje i prijavu mobilnosti za osoblje i učenike. Iako iza sebe imamo niz godina uspješne provedbe Erasmus projekata, za nas je ovo velik korak naprijed i velika čast – naglasila je.

U pripremi projektne ideje sudjelovao je tim učitelja: Maja Mitrović Laškarin, Marija Levak, Boris Tonc, Anita Ružman-Branković, Mihaela Juriša, Maja Treščec, Đurđica Pošta, Helena Balaško, Sanja Šikić Rupa, Paula Rajh, Dejana Zrinski, Suzana Hergotić, Željka Hanžek i Martina Kobaš.

– Ovo je ujedno prvi put da je svoj interes za profesionalnim usavršavanjem u inozemstvu iskazao ovako velik broj članova kolektiva. Zahvaljujemo ravnatelju Darku Sočevu što nam je iskazao podršku u planiranju novih Erasmus pothvata za cijelu školu – dodala je.

Istaknula je kako su se u svojem višegodišnjem Erasmus planu usredotočili na četiri glavna cilja koja žele postići.

– Prije svega to je dodatna edukacija za rad s darovitim učenicima i učenicima s poremećajima iz spektra autizma. Drugo važno područje koje želimo unaprijediti jesu čitalačke vještine učenika i ljubav prema pisanoj riječi. Veliki fokus stavili smo i na učenje svih stranih jezika koje nudimo. Posljednji cilj usmjeren je na STEM predmete, unutar kojih ističemo Robotiku kao izborni predmet, a za koji postoji velik interes u našoj školi – kazala je.

Dodala je kako će po prvi puta škola otvoriti vrata europskim učiteljima u obliku prilike za takozvani job shadowing, odnosno praćenje rada.

Dodajmo kako je škola nedavno dovršila projekt Perpetuum Mobile: Krug vrlina. Škola osim toga trenutno sudjeluje u projektu Novi krug: Prigrli izazov.

– U sklopu projekta “Krug vrlina” realizirali smo osam učiteljskih mobilnosti. Šestero je učitelja početkom listopada 2022. posjetilo nekoliko estonskih škola i stjecali su iskustva i prikupljali primjere dobre prakse od obrazovnog sustava koji je 20 i više godina posvetio reformi, a koja daje izvrsne i opipljive rezultate u jačanju čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti prepoznate na svjetskoj razini, PISA. U isto vrijeme, ja sam otputovala na Maltu na dvotjedni tečaj o metodologiji poučavanja engleskog kao stranog jezika. Malta je minijaturna zemlja, površinom manja od našeg Krka, u Sredozemnom moru između talijanske Sicilije i afričkog Tunisa.– istaknula je.

Osvrnula se i na projekt “Novi krug: Prigrli izazov”, istaknuvši kako je Gordana Gazdić-Buhanec ostvarila mobilnost u Irskoj u sklopu još tekućeg projekta. Drugu mobilnost u ovom projektu ostvarila je učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Marija Mišković na Islandu u srpnju 2022. godine U ovom projektu predstoje nam još tri mobilnosti na koje se spremaju učiteljica matematike Željka Hanžek te učiteljice razredne nastave Đurđica Pošta i Suzana Hergotić.

– Kada smo kao škola tek počeli poduzimati svoje prve Erasmus korake, sada već davne 2013., tadašnji program Comenius, nismo niti slutili da ćemo za samo desetak godina ostvariti pet projekata, 41 mobilnost osoblja i 26 mobilnosti učenika. Veliko nam je zadovoljstvo spoznaja da sa svakim novim projektom postajemo bolji na profesionalnoj, ali i osobnoj razini. Dodijeljena će nam akreditacija otvoriti vrata za još više mogućnosti za učenike i učitelje Nemčiće – zaključila je.

zatvori