Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Đurđevački vinari i vinogradari obilježili Vincekovo

Vinogradari i vinari ovog su vikenda u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, Grada Đurđevca i Turističke zajednice grada Đurđevca obilježili Vincekovo.

Uz prigodni obred i glazbeni program posjetitelji su u Vinariji Cvekan u Mičetincu mogli uživati u mladim vinima i bogatoj gastro ponudi.

– Uz voditelja ceremonijala Željka Kožarića-Mrvicu orezala se loza, objesili suhomesnati proizvodi, zalio trs svojim plodom – vinom i zazvao blagoslov za rodnu i plodnu novu vinogradarsku godinu – poručuju iz Grada Đurđevca.

Nazočnim vinogradarima i posjetiteljima obratio se predsjednik udruge Marijanko Ređep i svima zaželio da im nova vinorodna godina bude rodna. Zahvalio je domaćinu Ivanu Cvekanu na gostoprimstvu.

Uz članove udruge proslavi Vincekova nazočili su i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković te gosti. Gradonačelnik Janči rekao je da mu je drago da su se uspjeli okupiti i najavio planove za naredno razdoblje.

– U suradnji s članovima udruge radimo na zajedničkom projektu koji uključuje izgradnju novih prostora udruge gdje će svi naši vinari moći primati goste i izlagati svoja vina. Naš kraj je poznat po brojnim vinogradima, a naši vinari proizvode vrhunska vina svake godine i vjerujem da će tako biti i ove godine – rekao je Janči i poželio svima uspješnu novu vinorodnu godinu.

Podsjetimo, blagdan svetog Vinka jedan je od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana. Vincekovo označava početak vinorodne godine i drevni je običaj toga dana ići po prvi put u novoj godini u pohode vinogradu.

zatvori