Petak, 19. travnja 2024.

Zlatica Kučko Gudelj nova je ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu: Zatekla sam pozitivan i dobro organiziran sustav

Zlatica Kučko Gudelj nova je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.

Službeno predstavljanje nove ravnateljice održano je prije 10-ak dana kada je i predstavljeno najnovije vozilo Zavoda za hitnu medicinu, jedinstveno u Hrvatskoj. Riječ je o izvanbolničkom vozilu hitne medicinske službe s automatiziranim nosilima vrijedno više milijun kuna. Zavod je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom prvi u Hrvatskoj nabavio ovakvo vozilo s nosilima koja samostalno dižu i spuštaju pacijenta, što će značajno olakšati svakodnevni rad djelatnika hitne medicinske službe te osigurati visoku razinu sigurnosti pacijentima.

Na mjesto ravnateljice Zlatica Kučko Gudelj došla je na nakon što je prošle godine dugogodišnja ravnateljica Mirjana Hanžeković otišla na mjesto ravnateljice Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije. Na njeno mjesto privremeno je došla dr. Valerija Bartolić, dotadašnja voditeljica Hitne medicinske službe ispostave u Đurđevcu koja je funkciju obnašala sve do nedavne primopredaje ravnateljske dužnosti.

Zlatica Kučko Gudelj 41-godišnja je Koprivničanka koja je živjela u Zagrebu otkako je upisala Pravni fakultet.

– Posljednjih godina rodila se želja za povratkom. Želja je došla zbog promjene načina života u obiteljski pa smo suprug i ja razmišljali da Zagreb zamijenimo s Koprivnicom. Suprug se zaljubio u Koprivnicu i nije imao ništa protiv – govori Kučko Gudelj.

Snimio Valentino Štefanek.

Istaknula je kako se nakon završenog Pravnog fakulteta zaposlila u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje gdje je radila kao upravna referentica i kao osoba za zastupanje.

– Nakon toga od 2012. do ove godine radila sam na poslovima kontrole zdravstvenih ustanova s time da sam bila rukovoditeljica odjela za vanjski nadzor i kontrolu Regionalnog ureda Zagreb. Regionalni ured Zagreb kontrolirao je sve zdravstvene ustanove na području grada Zagreba, Zagrebačke županije i pripadajućih županija, a to su Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Krapinsko-zagorska i Bjelovarsko-bilogorska županija – istaknula je.

Kroz 10 godina obnašanja navedene funkcije ističe kako se upoznala s načinom funkcioniranja zdravstvenih ustanova na svim razinama – primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj.

– Između ostalih, kontrolirali smo i Zavod za hitnu medicinu tako da je meni način funkcioniranja, ono što je propisano kako bi trebalo funkcionirati, vrlo poznat, a odnosi se i na način financiranja Zavoda za hitnu medicinu od strane HZZO-a pa do proračunskih sredstava koje izdvaja Koprivničko-križevačka županija. Poznavanje rada tijela u ekonomskom, medicinskom i pravnom dijelu zapravo mi je dalo vjetar u leđa da se s tim svojim iskustvom javim na ovaj natječaj koji se dogodio u trenutku moje privatne želje da Zagreb zamijenimo manjim mjestom – naglasila je.

Snimio Valentino Štefanek.

Sam natječaj za ravnateljicu Zavoda, ističe, otvorio se u vrijeme kada su već bili u organizacijama za selidbu.

– Moja je sreća da su članovi Upravnog vijeća prepoznali moj program i moje iskustvo za buduće funkcioniranje sustava. Završila sam i menadžment u zdravstvu, u međuvremenu i javnu nabavu, a imam i važeći certifikat za vođenje javne nabave tako da se smatram kompetentnom za ovo mjesto – govori.

Što se tiče zatečenog stanja, Kučko Gudelj naglašava da je zatekla pozitivan i organiziran sustav.

– Imamo 140 djelatnika vrlo dobro organiziranih za rad u smjenama – znači 12 sati rada, 12 sati odmora pa onda ponovno 12 sati rada i 24 sata odmora. Iziskuje puno napora da se organizira takav rad s tolikim djelatnicima. Međutim, u potpunosti je organizirano svih 15 T1 timova, od toga pet timova u Koprivnici, isto toliko u Đurđevcu i Križevcima. Pet timova prijavno-dojavne jedinice, 15 T2 timova od kojih 10 timova sufinancira Županija iz svojih sredstava i to pet timova u Križevcima i pet timova u Đurđevcu – kazala je.

Naglasila je kako Zavod osim djelatnosti hitne medicine obavlja i poslove sanitetskog prijevoza.

– Tu je 10 timova. Svi su timovi u potpunosti opskrbljeni svim potrebnim sredstvima za rad, dakle vozilima, medicinskom i drugom opremom. Ono što vidim i ono što smo imali prilike vidjeti iz nabave novog vozila za potrebe tima T1, jest da Županija kontinuirano ulaže sredstva u nova vozila kako bi ta djelatnost funkcionirala na najvišem nivou – istaknula je.

U prvih nekoliko dana otkako je došla na funkciju ravnateljice govori da je vidjela da je Zavod vrlo dobro organiziran.

– Pripremljenost je jako dobra, djelatnici su educirani za svoj rad i vrlo dobro organizirani. Na prvu, ne vidim potrebu za nekim značajnijim promjenama. Zavod radi u okviru svog skromnog proračuna s minimalnim brojem medicinskog i nemedicinskog osoblja. U samoj Upravi rade četiri vrijedne djelatnice – kazala je.

Kučko Gudelj je istaknula kako sama priroda posla od radnika Zavoda iziskuje kontinuirano educiranje na treninzima i usavršavanja.

– Naši djelatnici imaju sve potrebne certifikate. Zainteresirani su za sve treninge, uspješno ih polažu i na taj način podižu kvalitetu svojega rada – dodala je.

Snimio Valentino Štefanek.

Ravnateljica je istaknula kako su joj prvi zadaci dobro upoznavanje organizacijske, kadrovske i financijske strukture Zavoda.

– Kao bivša kontrolorka namjeravam vrlo detaljno, segment po segment, provjeriti usklađenost dosadašnjeg rada s pravilnicima i zakonima pa ako nešto nije usklađeno to rješavati, naravno pored svih tekućih svakodnevnih pitanja koja su me dočekala od prvog radnog dana. Informacija i dojmova je jako puno. Iza mene je nekoliko radnih dana i vidim da se dosta dobro u tome svemu snalazim i veselim se budućem radu – objasnila je.

Dodala je kako će sve nedostatke i probleme, ako na njih eventualno naiđe, rješavati u hodu.

– Tek sam počela raditi pa mi je teško predvidjeti neke eventualne probleme koji će se pojaviti. Kao što sam rekla, moramo žurno djelovati u bilo kojoj situaciji. I da se pred nama pojavi bilo koji problem, moramo ga rješavati žurno. Ono što sada mislim je to da je moj cilj definitivno održati Zavod barem na ovakvom standardu kakvom je sada uz kontinuirano poboljšavanje – zaključila je.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori