Srijeda, 24. travnja 2024.

U Đurđevcu će se graditi još tri kružna toka, preporuku za lokacije daje Ministarstvo unutarnjih poslova

Donesen je rebalans đurđevačkog proračuna, a na njega su nadovezane izmjene programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture.

>> Oporba oštro napala povećanje proračuna; Janči tvrdi da će ovogodišnja realizacija biti rekordna

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči objasnio je da programi prate izmjenu rebalansa proračuna, odnosno poslaguju se izvori financiranja, a sami iznosi većinom su ostali isti.

Rasprava oko ove točke išla je u smjeru kružnih tokova i dinamike njihove izgradnje u gradu. Naime u daljnjim rješenjima projektira se kružni tok na izlazu iz Đurđevca prema Kalinovcu i Ferdinandovcu, kružni tok na ulazu u Borik, odnosno na raskrižju Ulice Matije Gupca i Miroslava Krleže te na državnoj cesti na ulazu u poduzetničku zonu.

Upravo je Rajko Gašparić iz HDZ-a upitao tko odlučuje gdje će oni biti izgrađeni.

– Kako izgleda model i način određivanja toga koja će naša raskrižja i ceste kandidirati za kružni tok. Je li tu rađena analiza broja nezgoda i količina prometa – upitao je Gašparić.

Gradonačelnik Janči je pojasnio da se pošalje upit MUP-u koji tada napravi analizu.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković dodao je da postoje opasne točke u gradu.

– Postoje ceste različitih rangova i postoje različite točke koje su opasne ili na kojima se događaju prometne nesreće. Još je jedan kriterij, a to je činjenica da se izvode određene vrste radova u komunalnoj infrastrukturi pa se onda odmah uređuje pitanje prometa. Neke stvari moraju stajati dok se na primjer ne promijene cjevovodi – pojasnio je Lacković.

Janči je istaknuo još jedan važan kriterij izgradnje, a to je mogućnost sufinanciranja, odnosno financiranja, ali i pitanje imovinsko-pravnih odnosa.

Gotovo svi kružni tokovi sufinancirali su se iz programa sigurnosti MUP-a ili programa sigurnosti centra za vozila Hrvatske.

– Prilikom same prijave mišljenje, odnosno preporuku, daje MUP i bez toga se ne može prijaviti na takav natječaj. Oni rade analizu i broj prometnih nesreća na tim raskrižjima i to je bio redoslijed kojim su se radili kružni tokovi u Đurđevcu – objasnio je Janči.

zatvori