Četvrtak, 25. travnja 2024.

NEOČEKIVANI PROBLEMI Sele li se raseljeni Ukrajinci iz Đurđevca u Koprivnicu?

Raseljene osobe iz Ukrajine koje su smještene u Hotelu Picok u Đurđevcu našle su se u nezgodnoj situaciji.

Naime, prema novim informacijama njih se nastoji preseliti u koprivnički Hotel Podravina. Iz tog su razloga 72 raseljene osobe zajednički uputile emotivno pismo Gradu Đurđevcu u kojem poručuju da žele ostati tu gdje jesu.

O toj su temi na Podravskom radiju govorili gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

– Mi ispred svega apeliramo na sve koji donose odluke da imaju u vidu da su ovdje osobe koje su se potpuno integrirale u našu zajednicu. To su djeca koja idu u vrtić, školu, izvannastavne aktivnosti, neke osobe su pronašle zaposlenje. Ponovna selidba izazvala bi veliku traumu i oni su to opisali u pismu – pojasnio je Janči.

Dodao je i da je razgovarao s Ravnateljstvom civilne zaštite jer je postojao natječaj kroz koji se osiguravao smještaj, ali nije uzeta u obzir činjenica da je netko preuzeo ljude u vrijeme kada su dolazili i tada nije bilo puno onih koji su bili spremni pomoći.

Miroslav Blažotić, voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica, objasnio je da je MUP Republike Hrvatske objavio postupak javne nabave Usluga smještaja i prehrane na području Koprivničko-križevačke županije za zbrinjavanje raseljenog stanovništva iz Ukrajine.

– Na postupak je pristigla samo jedna ponuda i to Hotela Podravina u Koprivnici. Svi mobilizirani objekti na području Republike Hrvatske, u kojima su smještene raseljene osobe iz Ukrajine, jesu ili će u kratkom roku biti demobilizirani, a raseljene osobe bit će premještene u objekte koji su prošli na postupku javne nabave, odnosno koji su ispunjavali tražene uvjete – istaknuo je Blažotić i dodao da termin preseljenja nije definiran.

Upitali smo i direktora Hotela Picok Danijela Duginu zašto se nije javio na natječaj ako želi da raseljene osobe ostanu živjeti u Đurđevcu.

– Nisam se tada javio na javnu nabavu jer je do mene došla informacija od osoba iz stožera koje su vodile brigu oko osoba smještenih u hotelu da se ja, s obzirom na to da već imam mobilizirani objekt, ne moram javljati na ovu javnu nabavu i da za mene vrijedi sve po nalogu mobilizacije i sporazumu koji smo trebali potpisati. Također, rečeno mi je da je puno novih raseljenih osoba iz Ukrajine u dolasku pa da je to javna nabava za sve nove objekte koji žele prihvatiti iste jer nadalje neće biti novih mobilizacija objekata jer je to bilo samo u prvom naletu dok se naš stožer nije organizirao – pojasnio je Dugina.

Dodaje da u prvim trenucima dolaska raseljenih osoba iz Ukrajine nije razmišljao o formalnim stvarima.

– Naravno da u tom prvom naletu nisam niti pomišljao na neke papire i formalne stvari. I samo vodstvo stožera može reći kako je bilo tih prvih nekoliko mjeseci kada smo prihvaćali jadne ljude i brinuli se svi zajedno oko njih. Sada kada se radi o nekoj formalno-pravnoj dokumentaciji ja koji sam bio prvi trebam biti oštećeni – govori Dugina.

Također poručuje da on kao pravna osoba uopće ovdje nije bitan, niti želi da to bude uopće tema razgovora, već naglašava da je puno bitnije to što su smještene osobe u šoku i nevjerici zbog ovih informacija.

I predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća Željko Lacković za Podravski je radio rekao da je nelogično da se raseljene osobe seli iz jednog hotela u drugi.

– Ovo je jedna situacija u kojoj se ne vodi briga o društvenim kontaktima i integraciji. Unutar godine dana oni bi trebali promijeniti grad. Što će točno biti, vidjet ćemo. Hotel Picok je također napisao pismo kojim se obratio relevantnim institucijama. Oni su u svojevrsnoj vojnoj mobilizaciji kao privredni subjekt i po toj osnovi su smještene osobe tamo. Zaista je nelogično da državi ili onima koji plaćaju njihov smještaj bude toliko bitno hoće li one biti u Đurđevcu ili Koprivnici – ističe Lacković i dodaje da se nada da će kod ljudi koji donose odluke o ovoj problematici biti dovoljno razuma.

zatvori