Petak, 19. travnja 2024.

Na kreativni natječaj Antikorupcijskog povjerenstva pristiglo najviše radova dosad, Josip Cik: Borbu protiv korupcije vidim kao važan dio našeg odgoja

Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije i ove je godine provelo kreativni natječaj ‘Moja županija bez korupcije’.

Kako nam je to objasnila Renata Glavica, predsjednica županijskog Antikorupcijskog povjerenstva, kreativni literarni likovni natječaj ‘Moja županija bez korupcije’ provodi se od 2015. godine.

– Sedmu godinu zaredom natječaj je organiziralo Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije koje ga je i pokrenulo. To je natječaj koji se provodi s ciljem podizanja svijesti o važnosti uloge građana i uloge osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju. Korupcija je jedna vrlo ružna i teška tema, a borba protiv nje se vodi na dva načina. Jedna strana je suzbijanje kaznenih djela i slično, dok je druga strana preventivno sprječavanje korupcije. Kroz drugi način odnosno kroz natječaj pokušavamo utjecati na zainteresirane učenike i mentore u osnovnim i srednjim školama na području Koprivničko-križevačke županije da djeluju u ovom dijelu građanske participacije, odnosno sudjelovanja aktivnog građanstva u svojoj lokalnoj zajednici – objašnjava Glavica.

>> FOTO Djeca na kreativan način opisala korupciju, povjerenstvo pregledalo i ocijenilo velik broj pristiglih radova

Dodaje da je ove godine na natječaj pristiglo najviše radova dosad, ukupno 83. Radovi su bili iz tri kategorije – likovni, literarni i video radovi. Sudjelovao je 121 učenik pod mentorstvom 28 učitelja iz 21 škole i jednog učeničkog doma s područja naše županije.

– Jako smo zadovoljni ovakvim odazivom jer učenici i njihovi mentori pokazuju da im je stalo da daju svoj doprinos ovoj temi. Glavna tema bila je Moja županija bez korupcije, međutim ove smo godine osmislili podteme kako bi našim učenicima malo dali na razmišljanje, dozvolili jednu širinu u njihovoj kreativnosti. Tako smo prema uzrastu imali definirane podteme: Antikorupcija od A do Ž; Lako je biti bogat, teško je biti sretan; Izbor je ono što te čini čovjekom. Prva podtema bila je za učenike nižih razreda, druga tema bila je za učenike predmetne nastave, dok je treća tema bila za srednjoškolce – ističe Glavica.

Izvor: kckzz.hr

Po natječaju ‘Moja županija bez korupcije’ naša je županija jedinstvena u Hrvatskoj i razlog više za razmišljanje i djelovanje donositeljima odluka, kaže Glavica.

– Radovi koji pristižu na natječaj iz godine u godinu su sve kompleksniji. Sve više i više ti radovi govore da mlade nade uče o tome kako postati aktivan i odgovoran građanin. Smatram da bi shodno tome bilo dobro da se razmisli o uvođenju barem izvannastavne aktivnosti građanskog odgoja i obrazovanja na kojoj će u fokusu još više biti teme koje će djecu odgajati da mogu aktivno sudjelovati kao punopravni članovi lokalne zajednice u kojoj žive – govori Glavica i dodaje:

– Najbolje radove je svake godine sve teže izabirati zbog toga što su oni sve kompleksniji jer djeca u sve širem kontekstu razmišljaju o teškoj temi korupcije, odnosno o borbi protiv nje. Nas osam, koliko nas je trenutno u povjerenstvu, promišljamo, izabiremo, komentiramo, snalazimo se i tako biramo najbolje. Uvijek nam je to uz onaj dio dodjele, kad s učenicima imamo kontakt, ovo najdraža sjednica koju imamo – ističe.

Svečanost dodjele nagrada održana je u Domu mladih u Koprivnici večer uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obilježava 9. prosinca.

>> FOTO Nagrađeni učenici čiji su radovi proglašeni kao najbolji na natječaju ‘Moja županija bez korupcije’

– Bilo je jako lijepo susresti učenike, njihove mentore, čestitati im i nagraditi njihov trud i rad. Učenici su bili izuzetno ponosni i radosni. Bili su dakako u pratnji svojih mentora, brojnih članova obitelji tako da je bilo stvarno jako lijepo. Osim njih, na svečanosti su prisustvovali i naši donositelji odluka, Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika Koprivnice, svi članovi Antikorupcijskog vijeća naše županije i pročelnici – kazala je Glavica i dodala da su literarni i likovni radovi ovaj tjedan izloženi u izlogu Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

Izvor: kckzz.hr

Podsjetimo, Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije savjetodavno je tijelo Županijske skupštine.

– Mi nemamo posebnih ovlasti kako to građani često misle. Savjetodavno smo tijelo i služimo za praćenje i suzbijanje korupcije na području županije. Povjerenstvo je osnovano 2014. godine, a cilj osnivanja bio je poticanje odgovornosti u vršenju javnih dužnosti, otvorenosti vlasti, odlučivanja te sprječavanje korupcije. Trenutno brojimo osam članova sastavljenih iz redova predstavničke većine i manjine zastupljene u Županijskoj skupštini, udruga, predstavnika sindikata, predstavnika obrazovanja, predstavnika gospodarstva i predstavnika iz reda javnih znanstvenih i stručnih djelatnika. Puno je ciljeva i uloga koje imaju članovi povjerenstva, no nekako bih istaknula da je primarna uloga ohrabrivanje građana na prijavljivanje i sprječavanje korupcije, da informiramo javnost o najpogodnijim načinima prijave uočenih pojava korupcije. Surađujemo i s medijima na podizanju ukupne svijesti o štetnosti korupcije i još mnogo toga – objašnjava Glavica.

Dodaje i da je nedavno završen još jedan natječaj za izradu kreativnog rješenja i grafičkog dizajna edukativno promotivnog letka povjerenstva. Ovog puta natječaj je bio namijenjen studentima s područja županije koji ili studiraju na području županije ili imaju prebivalište u našoj županiji.

– Ono što još mogu reći je to da samo osigurali mogućnost prijave sumnje na korupciju na području naše županije. Može se prijaviti sumnja na korupciju putem pošte na adresu Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije, Ulica Antuna Nemčića 5, 48000 Koprivnica ili putem email adrese [email protected]. Korupciju koja je ružna društvena pojava svi imamo zadatak spriječiti ju onako kako najbolje znamo i umijemo – istaknula je Glavica.

Izvor: kckzz.hr

Jedan od nagrađenih učenika bio je Josip Cik iz Strukovne škole Đurđevac koji je osvojio prvo mjesto u kategoriji literarnih radova srednjih škola.

– Odlučio sam se za prijavu na natječaj jer sam na stranicama škole vidio nešto što me zanima. Moj rad govori o tome kako korupcija utječe na običnog čovjeka i zašto je loša. Smisao mog rada je da naša odluka može spriječiti korupciju – objašnjava Cik.

Kaže da mu je nagrada poticaj da ono što zna prenese drugim ljudima, ali i da radi više.

– Borbu protiv korupcije vidim kao važan dio našeg odgoja. Trebali bi se brinuti o tome da djeca od mladosti znaju da korupcija nije dobra i da se protiv nje trebamo boriti. Korupcija je problem u našoj državi i samoj ljudskoj rasi zato što dovodi do puno pogrešaka, obični ljudi ispaštaju, a drugi zarađuju na tome – zaključuje Cik.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori