Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Članice sastava The Fusion više od 10 godina uveseljavaju publiku diljem Lijepe naše: Mi smo spoj svega različitog i širimo pozitivnu energiju

Ženski vokalni sastav imena The Fusion iz Podravine više od 10 godina uveseljava publiku diljem Lijepe naše. Ovaj glazbeni sastav spaja žene različitih karaktera, glasa i stasa koje odlično funkcioniraju zajedno.

Članice sastava su Željka Bančić, Iva Brusač, Daria Trubarac i Jelena Begović, na gitari ih prati Dragana Gunjević, a na bubnjevima Siniša Švedek. Porazgovarali smo s njima o njihovom nastanku i glazbenom putu, a samog početka prisjetila se voditeljica sastava Željka.

– Počelo je u učionici glazbene škole prije gotovo 12 godina. Daria je došla kod mene na poduke iz pjevanja pa se na nju nadovezala doktorica Sanja Mitin. Tako smo nas tri počele, a priključile su se i moje kolegice iz glazbene škole. U to vrijeme se trebao održati  humanitarni koncert za SOS dječje selo koji sam organizirala te sam onda predložila da i nastupimo – pojasnila je Željka.

Daria dodaje da se pjevanjem bavi od osnovnoškolskih dana, a pjevala je i u zborovima.

– Nagovorila sam Željku da končano pjevamo nešto za svoju dušu. Onda smo se zapitale zašto ne bismo pjevale na festivalu – prisjetila se Daria.

Ističu kako su u početku imale problema jer sastav nije imao stalnu postavu, ali i zato što nisu mogle vidjeti vokalne sposobnosti novih članica.

– Žene su došle i pjevale s nama, ali kada tapkaš u mjestu neko vrijeme, onda shvatiš da je samo određeni domet glasa i da nažalost nema pomaka. Bile smo prisiljene reći da tu moramo stati ako želimo raditi nešto dobro i profesionalno – istaknula je Željka.

Nakon toga su održale audiciju u potrazi za novim članicama.

– Gledale smo i razmišljale tko bi nam se mogao priključiti i tako se to vrtjelo do današnje postave koja je sada stalna. Funkcioniramo besprijekorno. Našle smo se po glasu, karakteru i stasu – govori Željka.

Nakon Željke i Darije, sastavu se priključila Iva koja se i privatno poznavala sa Željkom.

– Bila sam kod nje nakon humanitarnog koncerta na kojem sam sudjelovala kao voditeljica. Pričale smo i rekla mi je da bi mogla doći pjevati na što sam pristala i sada sam tu – ispričala je Iva.

Posljednja koja se priključila sastavu bila je Jelena koja se odazvala na spomenutu audiciju.

– Tražili su jedan glas, a Iva je predložila mene. Inače smo kolegice iz škole. Pitala me bi li došla na audiciju. Bila sam izvan sebe od straha, nije mi bilo svejedno. Pjevala sam pjesmu “Stranac u noći” i to sam ozbiljno shvatila. Prije toga nisam imala nekog iskustva, ali sam zadovoljila na audiciji – ispričala nam je Jelena koja je članica sastava od 2018. godine.

U samim počecima Daria je pisala sve tekstove, a Željka glazbu.

– Tada smo surađivale s lokalnim tamburašima. Sve su to bili divni dani, ali u to vrijeme smo još bile zelene, dok smo danas profesionalne – ističe Željka.

Zanimljiva je i anegdota kako se Dragana priključila sastavu.

– Draganu sam upecala slučajno na lokalnom radiju. Zvali su me da im slažem glazbene liste i ona je tada ondje radila. Ona se nije stigla ni izjasniti jer kada je rekla da svira gitaru ja sam samo rekla “E super, ti ćeš svirati za nas”. Dragana je rekla na prvu može, nije pitala ni što pjevamo, ni tko, ni gdje. Super funkcioniramo s njom – ističe Željka.

Sve su se složile da super funkcioniraju iako su karakterno različite, ali da su si toliko dobre da si sve mogu reći.

– To i je najbitnije. Ne bismo ni funkcionirale drugačije da nemamo takta jedna za drugu – govori Željka.

Sve članice su zaposlene, a ovo im je hobi kojim se bave u slobodno vrijeme.

– Uvijek naglašavamo da je ovo nama hobi koji donosi dodatnu zaradu, ali to je nešto što jako volimo – dodaje Iva.

Govoreći o imenu sastava, kažu da su ih ljudi zvali svakakvim imenima dok nisu smislile ono trajno. Daria je rekla fusion, a Željka the i tako je nastalo ime.

– Spoj smo svega različitog, širimo pozitivnu energiju koja ide od nas prema publici. Ime nam je definitivno savršeno – govore.

Što se tiče različitosti, Daria govori da nema glazbe koju Željka ne uključuje u njihove izvedbe. Kada je riječ o odabiru pjesama za nastup, svaka daje svoje prijedloge, a onda izvode pjesme koje su svima “legle”.

Do sada su nastupale na brojim festivalima, manifestacijama i adventima, a nastupaju i na vjenčanjima te promocijama. Bilo je nastupa koji nisu bili savršeni, ali su istaknule da na greške više ne reagiraju kao u samim počecima. Odlučile su tako da uvijek prvo počinju s onom pjesmom u koju su najsigurnije.

Do sada su napisale i skladale 10 svojih pjesama, od kojih im je najdraža “Tvojih očiju sjaj”.

– Tu pjesmu sam radila sigurno više od pola godine i aranžman je i harmonijski i instrumentalno jako bogat. To je jedan od naših najboljih aranžmana. Žao mi je što je pomalo zaboravljena. Ni mi je ne izvodimo često – govori Željka.

Pjesme su uglavnom tematske jer se s njima prijavljuju na festivale, a iako imaju dovoljno pjesama za album, Željka dodaje da se ne vidi u tome. Želja joj je da snime pjesme u kojima će baš uživati i te pjesme staviti na CD.

– Od svih pjesama mi je draži spot koji smo radile za Božić za natjecanje zborova komornih sastava. Radile smo spot “Feliz Navidad” i dobile smo puno pohvala. Draži mi je taj spot u kojem smo se mi posložile, nego kad moramo nešto tematski raditi – ističe Željka.

Zanimljivo je i da im se pjesma s posljednjeg festivala na prvu nije svidjela, ali kako je vrijeme odmicalo svidjela se i njima i njihovim obiteljima.

– Rajko Stilinović je radio tekst, a Dražen Žanko glazbu i aranžman. Rajko je prvo rekao da će pjesma biti u pjevanom repu. Nisam imala pojma kako će to ispasti, ali zapravo se to posložilo i super smo to odradile. Napravile smo i koreografiju, dogovorile odjeću i razvalile na festivalu. To je bilo na svjetskom nivou – govori Željka.

Iva pak dodaje da su došle sigurne, pune samopouzdanja i onda je i sve ispalo kako treba. Jelena ističe da je pjesma na kajkavskom te da su čak i one imale problema s izgovorom, ali su ga brzo upamtile.

Da će završiti jednog dana u ovakvom sastavu nisu se nadale, ali je Daria znala da će nešto nastati.

– Znala sam da ćemo imati grupu nakon tog prvog koncerta, samo nisam mislila da ćemo imati toliko nastupa – govori Daria.

Dodajmo da trenutno pripremaju svoj samostalni koncert koji će realizirati u prvoj polovici iduće godine u Centru za kulturu Drago Britvić u Pitomači. Tim koncertom zaokružit će svoj dugogodišnji rad. Već su trebale proslaviti 10 godina rada, ali to nisu uspjele zbog epidemije koronavirusa.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori