Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Podravkašice ove nedjelje očekuje europski izazov u Poljskoj, trener Babić: Volio bih da znamo i plakati i smijati se, neće biti kraj rukometa ako izgubimo

Rukometašice Podravka Vegete sutra putuju u poljski Lubin gdje će u nedjelju od 18 sati igrati prvu kvalifikacijsku utakmicu Europske lige EHF-a za žene.

Upravo je tim povodom danas u prostorijama kluba održana i konferencija za medije na kojoj je trener Podravkašica Željko Babić rekao da je ekipa spremna – tijekom priprema ostvareno je sve željeno.

– Završilo je sve kako smo i htjeli, prije svega bez povreda što je najbitnije. Cure koje su bile u reprezentaciji su se vratile isto tako zdrave i željne rukometa. Vjerujem da smo u našem planu uspjeli napraviti sve kako smo željeli i da ćemo prvu utakmicu u kvalifikacijama dočekati i rukometno i mentalno dobro – poručio je Babić.

Ekipa je stoga motivirana i dobro pripremljena, no performans na dan utakmice je teško predvidjeti, dodao je Babić. Na novinarsko pitanje o spremnosti Podravke za ponovni ulazak u Europu, nije imao posve jasan odgovor.

– Ne mogu točno reći koliko smo spremni za Europu, no siguran sam da su cure tijekom priprema bile fantastične. Bile su jako predane, naporno su trenirale, bile ponizne i slušale stručni stožer. Kao trener sam jako zadovoljan. Vjerujem da to nisu naše granice i da ćemo kroz dodatan period još više popraviti našu igru, uvjeren sam da vlastitim stavom mogu popraviti njihov individualni performans, a time će se dići i igra cijele ekipe. Ugodno sam iznenađen angažmanom koji cure imaju – otkrio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Jedina sigurna želja je pak osvajanje naslova državnih prvakinja i domaćeg Kupa. Europa je posve drugačiji prostor i prvo ju treba osjetiti, nastavio je.

– Jako sam oprezan po pitanju Europe i to nije glavni target, želimo ju igrati, međutim pravi cilj i izazov za mene kao trenera je biti prvak Hrvatske i to bismo trebali napraviti. Sve ostalo je bonus, bonus bi bio i da cure sada igraju bolje nego kad sam došao. Ne bih stavljao pritisak na cure, ja ga kao trener mogu imati, no moramo biti opušteni, fokusirani i uživati u igri, doslovno; trebamo dići ruku svaki put kad obranimo i damo gol. Volio bih da znamo i plakati i smijati se, sigurno neće biti kraj rukometa i kluba u slučaju da rezultat ne bude onakav kakav mi to želimo – objasnio je Babić i poručio da su odlični odnosi, angažman i disciplina tri vrijednosti za koje se nada da su temelj trenutne ekipe Podravke.

Iako smatra da ne bismo trebali raspravljati o favoritima, napomenuo je da Podravka Vegeta u nedjeljni susret ne ulazi kao favorit.

– Tamo nas očekuju bubnjevi, navijači i arena od 3.500 ljudi. Taj prostor je nov za nas jer svaki dan igramo i treniramo u manjim dvoranama. Izazov nam je mentalna priprema, odnosno fokus jer mi s Poljakinjama igramo dvije utakmice – nedjeljnu na gostovanju i uzvratnu kod nas u Koprivnici. Utakmica neće završiti u Poljskoj – naglasio je.

Na kraju krajeva, psihološka priprema je odlična priprema za utakmicu, mišljenja je.

– Kad dođu teški trenuci moraš se za nešto uhvatiti, moraš imati samopouzdanje. Moraš sebi moći vizualizirati što će se događati na toj utakmici i reći “Okej, to će se desiti, a ja ću napraviti ovo i to će mi pomoći”. To je za mene prva pretpostavka odlične psihološke pripreme. Taktička priprema smanjuje anksioznost, a povećava samopouzdanje – objasnio je Babić.

Konferenciji je prisustvovala i vratarka Lucija Bešen koja je kazala da je atmosfera u ekipi odlična, a pripreme su jako dobro iskorištene.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Sigurna sam da ćemo dati sve od sebe na utakmici i pokazati sve što smo trenirale zadnjih mjesec dana – rekla je.

Sličnog mišljenja bila je i Larissa Kalaus koja je otkrila da su Podravkašice kroz video priloge analizirale svaku igračicu posebnu, ali i čitavu protivničku ekipu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Najveća opasnost se krije na tri vanjske pozicije, njihove igračice vrlo kvalitetno igraju. Morat ćemo biti najefikasniji u centralnom bloku u obrani gdje su i naše najjače obrambene igračice. Tu su i brza krila, polukontra i kontra, bit će ključno da ih spriječimo kako bi uopće imale priliku za igranje pozicijske obrane. Imaju i iskusne golmanice, svaka brani na svoj specifičan način. No, vjerujem da imamo recept kako spriječiti sve to i iz Poljske se vratiti s pobjedom – zaključila je Kalaus.

zatvori