Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Mladi koprivnički šahisti postali su viceprvaci Hrvatske

Mladi koprivnički šahisti postali su viceprvaci Hrvatske.

Krajem studenog u Poreču su održana državna osnovnoškolska i srednjoškolska šahovska momčadska prvenstva na kojima su ekipe nastupale na četiri ploče s mogućnošću jedne rezerve.

Hrvoje Matijević, predsjednik Šahovskog športskog kluba Podravka, kazao je da su  mladi koprivnički šahisti na oba natjecanja postali viceprvaci Hrvatske i time postigli izniman uspjeh na državnoj razini. Gotovo svi su aktivni članovi Podravkine škole šaha te Šahovskih klubova Podravka i Koprivnica. Njihovom pojedinačnom i momčadskom uspjehu su kroz godine kontinuiranog rada i natjecanja doprinijeli treneri Hrvoje Matijević, Jurica Srbiš, Krunoslav Novosel i Matija Ostović.

Za Gimnaziju Fran Galović nastupili su Matej Zadro, Jan Horčička, Eva Mihaljević, Ivano Miloš i Karlo List.

– U dramatičnom finišu nakon devet odigranih kola osvojili su drugo mjesto od ukupno 23 ekipe iz cijele Hrvatske, premda su nakon prvog dana i odigranih šest kola bili prvi i u najizglednijoj poziciji za osvajanje titule državnih prvaka. Ključnu priliku za osvajanje prvog mjesta ispustili su u sedmom kolu protiv gimnazije iz Rijeke s kojom su, iako favorizirani, odigrali neriješeno (2:2). Na kraju prvenstva su vodeći Splićani i Koprivničanci ušli poravnati u cilj s po 15 meč bodova, šest dobivenih i tri neriješena meča bez poraza, ali je dodatni kriterij za nijansu otišao na stranu Splićana. Bez obzira na konačni rasplet, osvojeno drugo mjesto je veliki uspjeh, a iduće godine se našim gimnazijalcima značajno povećavaju šanse za šampionsku titulu jer nisu u smjeni generacija – objasnio je Matijević i dodao da je voditelj ekipe bio Ranko Gojković, profesor tjelesne i zdravstvene kulture.

Za Osnovnu školu Antun Nemčić Gostovinski igrali su Petar Štefanec, Pavao Bunić, Petar Dimač, Grgur Zagrajski i Ivan Zagrajski.

– Nakon devet odigranih kola osvojili su 14 meč bodova i odlično drugo mjesto od ukupno 24 ekipe. Prvo mjesto sa 17 meč bodova bez poraza osvojila je favorizirana OŠ Zvonka Cara iz Crikvenice, a treće mjesto s 13 meč bodova OŠ Dobriša Cesarić iz Zagreba. Učenici su imali posebnu čast da im medalje i pehare dodijeli velemajstor Alojzije Janković, hrvatski reprezentativac. Nemčići kontinuirano napreduju u savladavanju vještina “kraljevske igre” i ostvaruju odlične rezultate. Ove godine su ispred Šahovskog športskog kluba Podravka osvojili i kadetsku ligu sjeverozapadne Hrvatske. Stoga su sljedeće godine veliki favoriti za titulu prvaka na državnom prvenstvu osnovnih škola, čemu u prilog ide i činjenica da su Crikveničani u smjeni generacija – pojasnio je i napomenuo da je voditeljica ekipe bila školska pedagoginja Katarina Križić.

zatvori