Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Đurđevac predvodnik u energetskoj samodostatnosti, Janči: Građani mogu odahnuti, neće biti povećanja cijena

U Đurđevcu ipak neće doći do poskupljenja unatoč tome što je na početku energetske krize najavljen rast cijena energenata.

Naime, iz Grada Đurđevca ističu da su se konkretnim mjerama i projektima pobrinuli da ipak ne dođe do rasta cijena. Kako su to uspjeli pojasnio je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

– Odlučili smo cijeli sustav učiniti održivim kroz devet solarnih elektrana. Tri su već u funkciji, a preostalih šest trebalo bi biti dovršeno do proljeća sljedeće godine. Osim njih, imamo i projekt za dvije dizalice topline – pojašnjava Janči.

Dio sredstava za financiranje elektrana povukli su iz nacionalnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša, a djelomično su uložili i vlastiti novac prenamjenom sredstava koja su bila namijenjena za izgradnju nogostupa i uređenje cesta.

Gradonačelnik Janči je istaknuo da je energetska kriza pokazala da moraju brzo reagirati i da neke planirane stvari moraju odgoditi dok se ovo ne riješi.

– Isto kao i Zagreb, pokušavamo objediniti uslugu da naše gradske tvrtke nude jedinstvenu uslugu za građane kako bismo mogli pratiti efikasnost i cijenu. U cijeni vode gotovo 30 posto je cijena struje i kad struja poskupi, mora rasti i cijena vode osim ako sami ne proizvodite struju – objasnio je Janči.

Također je naglasio da do daljnjega neće biti povećanja cijena vrtića ni drugih javnih usluga za građane Đurđevca.

Dodajmo da je ovim izjavama Janči zaintrigirao pažnju javnosti na nacionalnom nivou. Mnogi hrvatski mediji tako su prenijeli izjave koje je dao tijekom svog gostovanja na nacionalnoj televiziji.

zatvori