Četvrtak, 25. travnja 2024.

Verica Rupčić: Djelotvornost uvjetnog kažnjavanja počinitelja nasilja gotovo je ravna nuli, u 99 posto slučajeva on je recidivist

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i vanjska članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Verica Rupčić istaknula je da sam predznak “međunarodni” govori da se radi o danu koji se obilježava diljem svijeta u spomen na jedan stravični događaj 1960. godine kada je diktator u Dominikanskoj republici Rafael Trujillo dao pogubiti na vrlo brutalan način sestre Mirabal koje su se borile za ravnopravnost i za svoja prava.

– U spomen na taj dan 1999. godine Ujedinjeni narodi donijeli su odluku da se obilježava upravo taj dan kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. A zašto je važan? Zato da se ukaže na problematiku nasilja. Uvijek govorim da nije dobro o ovoj problematici govoriti dva puta u godini – u rujnu kad se obilježava nacionalni dan i sada kada je međunarodni dan, nego treba svaki dan govoriti, raditi i pozivati sve da svaki pojedinac na svoj način doprinese sprečavanju ovog globalnog zla. Naravno da često čujemo kako bi bilo lijepo da napravimo nešto da ono nestane. Ne moramo se zavaravati, što god mi napravili ne može nestati i neće, ali svojim aktivnostima moramo ukazivati na probleme i moramo pozivati da se pomogne i doprinese rješavanju i sprječavanju nasilja. U svim svojim kampanjama pozivamo sve žrtve nasilja, a i one koji svjedoče, da ga prijavljuju. Postoji niz institucija koje su upravo tu za žrtve nasilja, da im pomognu onda kad je najteže i da riješe probleme koliko je to moguće u tom trenutku. I, naravno, da spriječe ono najgore. Često i sami kroz medije svjedočimo da epilog obiteljskog nasilja prema ženama ima smrtni ishod. Ove godine u prvih 10 mjeseci ubijeno je 13 žena. Nažalost to je jako ružna, crna i poražavajuća statistika – istaknula je Rupčić.

Podsjetila je i na koje sve načine Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije obilježava današnji dan i koje su glavne poruke koje žele poslati javnosti.

– Djelujemo na području cijele županije. Nacionalni dan obilježavamo javnom akcijom u Križevcima, a ovaj Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, već dugi niz godina obilježavamo javnom akcijom u Đurđevcu. To smo ove godine učinili jučer, dakle dan prije, jer je četvrtak sajmeni dan u Đurđevcu pa je to onda vrijeme kad ima više ljudi, a nama je važno upravo to da senzibiliziramo javnost, da skrenemo pažnju ljudima, ženama, ali i muškarcima na ove probleme. Kroz razgovor, kroz interaktivni pristup, dijelimo materijale gdje su navedeni podaci gdje, kako i na koji način žrtve mogu očekivati, zatražiti pa onda i dobiti pomoć u tim trenucima kad im je to potrebno i kad im jako to teško. Držimo da je ovo dobar način i pokazalo se ove godine da ima dobar odjek. Moram naglasiti da je još važnije što nas vi mediji pratite – kazala je Rupčić.

Ona je jučer kao vanjska članica Odora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora slušala o problematici kažnjavanja počinitelja nasilja.

– Moram reći da mi na odboru obrađujemo različite teme vezane uz segment ravnopravnosti. Naravno, u vrijeme nacionalnog i međunarodnog dana više se aktualizira tema nasilja, no kako sam već rekla, na tom problemu mora se raditi svih 365 dana u godini, a ne samo prigodničarski uz te dane. Tema ove sjednice bila je Djelotvornost uvjetnog kažnjavanja počinitelja nasilja. Da ja sad ne trošim previše vremena najkraći zaključak je da je djelotvornost skoro pa ravna nuli. Imali smo eminentne stručnjake iz Ministarstva pravosuđa, iz MUP-a, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, iz Ministarstva zdravstva, s Pravnog fakulteta i čuli smo puno toga, ali kad je riječ o konkretnom pomaku u smislu da taj institut djelotvornog kažnjavanja, odnosno djelotvornosti kažnjavanja uvjetnog počinitelja nasilja, nema konkretnih rezultata ako se počinitelj kazni uvjetno. Gotovo u 99 posto slučajeva je taj isti počinitelj recidivist, a znamo što to znači – objasnila je.

Rupčić je pozvala sve koji su na bilo kakav način izloženi bilo kakvom obliku ili vrsti nasilja, da prijave nasilje.

– Pozivam one koji svjedoče nasilju da ne zatvaraju oči već da pomognu. Postoji nacionalni pozivni centar za pomoć žrtvama kaznenih dijela, samim time i žrtvama nasilja. To je broj 116-006 koji je dostupan 24 sata svih 365 dana u godini. Prijava je anonimna, besplatna. Svi koji imaju bilo kakav problem, svi oni koji su izloženi nasilju neka bez ikakve zadrške nazovu ovaj broj i dobit će potrebnu i adekvatnu pomoć – zaključila je Rupčić.

Tekst pripremili Sonja Barčanec i Valentino Štefanek.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori