Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Održan seminar hrvatskih tradicijskih glazbala, 10 članova iz pet udruga učilo teoriju i praksu

Seminar hrvatskih tradicijskih glazbala održan je u subotu u Koprivnici u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije.

Kako je priopćila tajnica zajednice Zrinka Roksandić, na seminaru je sudjelovalo 10 polaznika iz pet udruga – Folklorni ansambl Koprivnica, KUD Delovi, KUD Rudar iz Glogovca, KUD Prigorje iz Križevaca i KUD Križevci. Voditelj seminara bio je solista na tradicijskim glazbalima u Ansamblu LADO i izrađivač tradicijskih glazbala Stjepan Večković, ujedno dugogodišnji voditelj raznih seminara. Sam seminar bio je podijeljen na dva dijela, teorijski i praktični.

– U teoretskom dijelu predstavljena su brojna tradicijska glazbala. Od jednostavnijih puhačkih glazbala, diplice, sviroke, gunge, šurle, sopile, roženice, jedinke, dvojnice, strančica, trstenice, rogova; preko žičanih, gusle, ljerica, tambura samica, tambura farkašica; pa sve do glazbala s mješinama, razne vrste mihova – dalmatinski, hercegovački, istarski, pelješki, susački; gajde te četveroglasne i peteroglasne dude – istaknula je Roksandić.

Dodala je kako su polaznici u praktičnom dijelu nastave uz veselu atmosferu i pozitivno ozračje savladali tehnike sviranja na instrumentima koje su sami odabrali – diplici, samici, dvojnicama, gajdama, dudama, trstenici i ljerici.

Dodajmo kako je seminar realiziran uz potporu Koprivničko-križevačke županije.

Izvor: ZKUU
Izvor: ZKUU
Izvor: ZKUU
Izvor: ZKUU
zatvori