Četvrtak, 25. travnja 2024.

KONTROLA MLADIH Policajci zatekli maloljetnike u izlasku bez pratnje, ulovili ih i da ‘cugaju’ u kafićima

S početkom nove školske godine Policijska uprava koprivničko-križevačka provela je niz preventivno-represivnih aktivnosti nad mladima.

U policiji govore da su aktivnosti održane u cilju suzbijanja rizičnih ponašanja mladih, odnosno zaštite mladih od asocijalnih ponašanja. Pojačane aktivnosti provedene su pritom 23. i 24. rujna, 7. i 8. listopada te 21. i 22. listopada.

– Policijski službenici su nakon 23 sata zatekli osam osoba mlađih od 16 godina bez pratnje punoljetne osobe. O njihovom zatjecanju obaviješteni su roditelji i nadležni centri za socijalnu skrb. Izvršen je nadzor u 98 ugostiteljskih objekata kojom prilikom je zatečeno 13 maloljetnika u konzumaciji alkoholnih pića zbog čega su nadležnim prekršajnim sudovima protiv pravnih i odgovornih osoba te konobara podnijeti optužni prijedlozi. Obilaskom otvorenih prostora na kojima se okupljaju mladi utvrđena su četiri prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koje su počinile osobe mlađe od 18 godina – objašnjavaju u policiji.

Policajci su proveli i nadzor 14 trgovina kako bi utvrdili prekršaje zabranjene prodaje alkohola i drugih proizvoda koji sadrže alkohol, duhan i duhanske proizvode osobama mlađim od 18 godina, no na povrede zakona nisu naišli. U cilju suzbijanja zlouporabe opojnih droga izvršili su pregled 93 osobe i nisu pronašli opojna sredstva. U nadzoru prometa zatečeno je pak 108 mladih vozača u kršenju Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Spomenimo i da je policija u osnovnim školama provela 67 preventivnih aktivnosti koje su se odnosile na štetna ponašanja mladih, noćnih izlazaka osoba mlađih od 16 godina te sigurno upravljanje biciklom u prometu.

– Nužno je da djeca od što ranije životne dobi budu pozitivno usmjerena, kako u obitelji, tako i u školama te upoznata koja su ponašanja za njih neprihvatljiva, štetna i na koji način da pristupe rješavanju možebitnih problema – zaključuju u policiji.

zatvori