Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO: ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Golubić: Naši građani žive sve lošije, Koren: U Županiji sam 20 godina i nikad se nije više radilo

Raspravom o rebalansu proračuna za 2022. godinu otvorena je današnja sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Župan Darko Koren odmah je na početku skupštinarima okupljenima u koprivničkoj Gradskoj vijećnici na Zrinskom trgu objasnio da su ukupni prihodi i primici proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2022. godinu bili planirani u iznosu od otprilike 897,7 milijuna kuna, dok predloženim izmjenama i dopunama oni iznose gotovo 910,3 milijuna kuna. S druge strane, ukupni rashodi i izdaci planirani su u iznosu od 923,4 milijuna kuna, a ovim rebalansom predlaže se njihovo smanjenje za 9,7 milijuna kuna.

– Rezultat je to s jedne strane povećanja rashoda poslovanja, smanjenja rashoda za nabavu nefinancijske imovine i smanjenja izdataka za financijsku imovinu i otplatu zajmova. Ova izmjena i dopuna je jedan tehnički dokument svođenja financija na realno stanje na kraju godine i mislim da nema prostora za promjenu ovih iznosa – objasnio je Koren.

Snimio Tomislav Matijašić.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Koprivničko-križevačke županije Tomislav Golubić očekivano je bio protiv ovakvog rebalansa.

– Žalosti nas da se nisu u obzir uzele naše primjedbe i amandmani na proračun za 2022. godinu kad je svima bilo jasno da je potrebno planirati sredstva i projekte na način koji će biti nešto drugačiji od onoga kako se radilo zadnjih 10, 15 godina. Treba razmišljati na jedan drugačiji način zbog svega što se događa, što zbog pandemije, što zbog rata i inflacije. Naši građani žive sve lošije, nameti su sve veći. Nije Županija ta koja definira sve te namete, no činjenica je da građani neke od njih osjećaju jer je došlo do povećanja cijena u županijskim ustanovama npr. za odlaganje smeća na Piškornicu ili stanovanja u Domu za starije i nemoćne. Sve to ide iz novčanika naših građana. Za ovaj Božić neki si građani neće moći priuštiti blagdanski stol jer su cijene energenata otišle gore. Moramo razmišljati kako pomoći građanima. Iako je ovo tehnički rebalans ne možemo ga podržati – istaknuo je Golubić i dodao da su rasli prihodi, posebice od rudne rente, pa je bilo manevarskog prostora za korigiranje cijena.

Snimio Tomislav Matijašić.

I đurđevački gradonačelnik je rekao da će biti protiv ovakvog rebalansa.

– U šestom mjesecu smo upozorili na nerealno planiranje prihoda od nefinancijske imovine odnosno od rente i poreza na dohodak. Sada se na završnom rebalansu taj prihod povećava s 14 milijuna na 39 odnosno za 25 milijuna kuna. Nije realno očekivati da će se u mjesec dana potrošiti ta sredstva odnosno da će se iskoristiti. Mogla su se u šest mjeseci iskoristiti za puno stvari, za pripremu dokumentacije za natječaje koji su nam u najavi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – rekao je Hrvoje Janči.

SDP-ov Marko Fucak se također osvrnuo na prihode od rudne rente.

– U izvršenju proračuna za 2021. godinu rudna renta je bila 14 milijuna kuna, a sada je gotovo 40. To su ogromni novci, za taj se novac moglo obnoviti 10 škola, moglo se napraviti pet domova za starije i nemoćne. Očito je da love ima, a ne znamo ju rasporediti na adekvatan način. Država nam je dala 40 milijuna kuna i mi to ne znamo iskoristiti. U Đurđevcu nemamo pedijatra. Udar je i na umirovljenike i članove njihovih obitelji koji financiraju smještaj. Ne znam tko si više od umirovljenika može priuštiti smještaj osim onih koji su zaradili mirovine u inozemstvu. Rebalans i proračun koji ćemo usvajati bi trebali biti razvojnog karaktera – za pomoć socijalno ugroženima, za pomoć umirovljenicima i svima drugima kojima pomoć najviše treba u ovoj krizi. No, umjesto toga mi se borimo s vjetrenjačama i vraćamo županiju sto godina unatrag – kazao je Fucak.

Snimio Tomislav Matijašić.

Nakon što su oporbenjaci izrazili svoje nezadovoljstvo rebalansom, za govornicu je stao župan Koren koji je rekao da su ovakve rasprave populističke.

– Naravno, ništa ne valja i samo ta renta, renta, renta. Zašto vas ta renta tako boli? Vrlo smo odgovorno iskoristili prihode koje imamo. Gradonačelnika Đurđevca muči renta, a koliko znam vi ste isto imali povećane prihode od rudne rente, a tamo ta rasprava nije tako žestoka. Dižu se krediti, troše se pare, mogao bih onda i ja vas pitati gdje su prihodi od rente, no slažem se da bi bilo neprimjereno. Kažu neki da se moglo puno više toga napraviti. Pa nikad nismo više radili. Sad smo u investicijskom ciklusu od 160 milijuna kuna. U Županiji sam 20 godina, nikad se nije više gradilo: pet školskih dvorana, centri kompetentnosti, sigurna kuća, energetska obnova bolnice… Samo se mogu nadati da će se jednog dana kad neću biti tu još više raditi. Što se tiče prihoda od rudne rente, značajan dio sredstava ćemo prenijeti u iduću godinu i koristiti za potrebe proračunskih korisnika. Što se tiče cijena u Domu za starije, da, one su se povećale. No, jeste li pitali kakve su cijene u privatnim domovima? Cijene u našem županijskom domu su upola manje nego u privatnim domovima. S time da cijena doma jednostavno ne može ostati ista s obzirom na sva ostala povećanja – zaključio je Koren.

Rebalans proračuna za 2022. godinu na kraju je prihvaćen s 20 glasova za i 14 protiv.

zatvori