Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: ZADRUGA ZLATNE RUKE Bago Seretin: Kod učenika razvijamo svijest o nužnosti i vrijednosti rada za budući život

U cvjećarskom praktikumu Obrtničke škole Koprivnica radno je i užurbano proteklih dana.

Članice Učeničke zadruge Zlatne ruke u pripremama su za božićni sajam, izrađuju se adventski vjenčići i prigodni aranžmani, a prošli tjedan posjetila ih je i naša ekipa. Na stolovima češeri, boje, ukrasi, salvete, kolutovi od šiba, svijeće.

Dočekale su nas učenice Vanesa Slukan i Valentina Premec i njihove pomoćnice u nastavi te voditeljica zadruge i nastavnica Silvia Bago Seretin i nastavnica Davorka Đula. Vanesa nam je odmah rekla da boji češere, a da najviše voli raditi vjenčiće od šiba i da joj to uopće nije teško. Valentina je bila zaokupljena ukrašavanjem kuglica salvetnom tehnikom.

U svemu im pomaže i voditeljica zadruge Silvia Bago Seretin koja je kazala da je učenička zadruga dragovoljna učenička organizacija koja služi učenicima kao oblik izvannastavne aktivnosti pri čemu učenici stječu razne vještine kao što su primjerice radno-tehničke vještine, puno uče o gospodarstvu i društvenom obrazovanju, razvijaju svoje sposobnosti, uče o timskom radu, kako se osloniti na nekoga, kako razvijati svoje ideje, iznijeti svoje ideje i koncipirati ih u jedan proizvod.

– Isto tako uče o korištenju raspoloživih resursa, služe se izborom između više mogućnosti, predstavljaju i plasiraju izrađene proizvode i na kraju uče kako upravljati financijama – dodala je Bago Seretin i podsjetila da je zadruga osnovana 14. studenog 2016., a njen cilj je razvijati svijest o vrijednosti čovjekova rada, razvijati i vrednovati radne navike.

Snimio Valentino Štefanek.

Napomenula je kako je jedan od ciljeva učenike osposobiti za daljnji rad, naučiti ih odgovornosti, kreativnosti, samostalnosti, poduzetnosti te potrebi za suradnjom između drugih učenika i drugih škola, omogućiti stjecanje, proširivanje i primjenu znanja, a ono što je najvažnije da učenici stečeno znanje unose u zadrugu i obrnuto.

– Zadruga je zapravo jedan model poučavanja poduzetništva što znači da učenici imaju ideju, mi ih kao nastavnici u tome podupiremo, razvijamo tu ideju i razmišljamo o tome što bismo i kako mogli napraviti, odnosno gledamo da kroz naš pozitivan odnos i suradnju dođemo do nekoga rezultata. Nastojimo tako učenicima razviti svijest o nužnosti i vrijednosti čovjekovog rada za budući život. S obzirom na to da smo mi obrtnička zanimanja, oni mogu danas-sutra biti samostalni ljudi i živjeti od svojeg rada što je najvažnije – objasnila je.

Istaknula je da zadruga ima četiri sekcije – stolarsku, soboslikarsku, cvjećarsku i kuharsko-konobarsku odnosno ugostiteljsku, a svaka ima svoje voditelje i suradnike.

– Sastajemo se otprilike na mjesečnoj bazi. Naravno, na početku školske godine imamo glavni sastanak na kojem dogovaramo što ćemo raditi tekuću školsku godinu, a nakon toga se nalazimo svaki mjesec da vidimo gdje smo i što smo napravili. Nakon toga dijelimo radne zadatke pojedinim sekcijama i učenicima. Naši suradnici voditelji brinu da sve ide svojim tijekom, baš onako kako smo si zamislili. Sad je aktualan naš Božićni sajam – napomenula je.

Snimio Valentino Štefanek.

Od ove godine zadruga ima svoju Facebook stranicu čime se zapravo otvaraju prema građanima.

– Prošla nam je korona tako da imamo pravo naše proizvode i usluge pružiti našim sugrađanima. Sada smo krenuli s adventskim vijencima, to se sve može popratiti na našoj Facebook stranici. Bilo bi nam jako drago da uključimo naše sugrađane, da nas malo podupru u našim radovima i proizvodima. Bit ćemo otvoreni sve do Badnjaka, sugrađani nas mogu kontaktirati i vidjeti naše proizvode, a ako im se što sviđa to onda mogu i kupiti – rekla je Bago Seretin.

Što se tiče dugoročnih planova, Bago Sretin ističe da imaju u planu sudjelovati na Državnoj smotri iduće godine, organizirati proljetni sajam te građanima ponuditi još neke svoje usluge.

zatvori