Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO: SMOTRA ZIMSKE SLUŽBE Potroško: Nadamo se da neće biti snijega, bolje da se bavimo Aglomeracijom nego bacanjem soli

Koprivnička zimska služba spremna je za zimske nepovoljne uvjete.

Rečeno je to jutros na smotri vozila zimske službe Grada Koprivnice uz napomenu da rad gradske zimske službe počinje već sutra, a trajat će sve do 15. travnja iduće godine u skladu s izvedbenim programom. Kako je to medijima ispred Grada Koprivnice rekla Ksenija Kancelak koja i nadzire provođenje zimske službe, za rad su odabrana dva izvođača – Koming i Komunalac.

– Komunalac čisti dio staza, a Koming nerazvrstane ceste na području grada te ostatak staza i parkirališta koja nisu pod naplatom. Zimska služba se provodi s ciljem da se osigura prohodnost cesta. U prvih nekoliko dana padalina ne predviđa se čišćenje do “crnog”, već da se osigura prohodnost. Makadamske ceste ne solimo da se ne ošteti njihova stabilnost, na području grada je 250 kilometara nerazvrstanih cesta i 100 kilometara staza – naglasila je.

Kada je pak riječ o upitima građana, odnosno načinima na koje građani mogu zatražiti čišćenje, Kancelak je objasnila da na internetskim stranicama Grada postoje telefonski brojevi za kontakt, a može se nazvati i komunalne redare.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Zakonska regulativa je da bi s čišćenjem trebalo početi kada napada 15 centimetara snijega, no mi kao i svake godine čim nastupe vremenski uvjeti potrebni da se čisti izlazimo na teren. Pratimo prognozu i u skladu s njom se dogovaramo kada počinjemo soliti i čistiti – objasnila je.

Direktor Kominga Nedeljko Potroško dodao je da je Koming zadužen za čišćenje čitavog grada i prigradskih naselja, a vozila, sol i sipina su spremni.

– Doduše, 250 kilometara cesta i 100 kilometara nogostupa je dosta za očistiti, no ne očekujemo velike probleme. Kupili smo nove posipače, jedan traktor, dvije kombinirke… Svake godine se ponešto obnavlja i pojačava u održavanju – otkrio je Potroško i spomenuo da ovogodišnje financije za čišćenje u proračunu iznose oko milijun i pol kuna.

Snimio Tomislav Matijašić.

Pritom je napomenuo da se nada se kako neće biti snijega, jer tu su druge brige.

– Najradije bismo da uopće ne bude snijega, ima posla na Aglomeraciji, bolje da se bavimo time nego bacanjem soli i uništavanjem cesta sa soli. Sigurno će nam Aglomeracija smetati u čišćenju, smetat će i građanima kod putovanja jer ispod snijega ostanu neuređeni kolnici koji su raskopani. Aglomeracija neće stati tijekom zime, i dalje ćemo raditi pa bi bilo dobro da građani vode brigu i da ne budemo iznenađeni ako snijeg zabijeli ceste i ne vidimo rupe. Neka građani prate znakove – naglasio je Potroško i građane zamolio za strpljenje jer, ako bude padalina, postoje prioriteti čišćenja.

I koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić potvrdio je da je zimska služba spremna kao i svake godine dosad.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Apeliram na sve u prometu da kad počnu pojačani zimski uvjeti malo smanjimo nervozu i gas, uvjeren sam da će kao i svake godine dosad sve biti pod kontrolom – zaključio je Jakšić.

zatvori