Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO: SKUP U ČAST BISKUPA Kolar: Đuro Kokša ostavio je trag u duhovnom i kulturnom životu

Godina biskupa Đure Kokše završava danas u Molvama gdje se održava znanstveni skup u njegovu čast.

Cijela 2022. godina u Molvama je proglašena godinom biskupa Kokše, a obilježavanje završava danas znanstvenim skupom koji su organizirali Općina Molve, Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama i Društvo za povjesnicu i starine.

Mario Kolar, član programskog odbora, istaknuo je zašto su odlučili organizirati ovakav skup.

– Htjeli smo tu veliku okruglu godišnjicu obilježiti na jedan poseban način, ne samo paljenjem svijeća kod biste ili komemorativnim skupom, već okupiti ljude s kojima je surađivao i koji su ga naslijedili na njegovim brojnim dužnostima koje je obnašao tijekom svojeg života, ali i one koje je zadužio svojim radom – govori Kolar.

Dodaje da su se svi okupljeni rado odazvali došavši u njegove Molve.

– Mislim da on zaslužuje jedan ovakav događaj jer je ostavio trag u duhovnom i kulturnom životu i htjeli smo da to bude dostojno njega i njegove veličine – zaključuje Kolar.

Zdravko Tuba, gvardijan i župnik u Molvama, istaknuo je što je sve bilo organizirano tijekom godine biskupa Kokše.

– Obilježavanje godine biskupa Kokše započeli smo 17. svibnja na dan njegova rođenja, a danas završavamo na dan njegove smrti. Između ovih datuma održani su duhovni i kulturni programi, misna slavlja, otvorena dokumentarna izložba, postavljena spomen ploča na kuću rođenja biskupa, a završavamo ovim znanstvenim skupom o biskupovu životu i radu, izložbom i misom – poručuje Tuba.

Načelnik općine Molve Zdravko Ivančan istaknuo je da je biskup rado dolazio u svoje Molve kad god je to bilo moguće, osobito je istaknuo trenutak kada se biskup založio za svoje rodne Molve.

– Godine 1993. osnovana je Općina, a upravo se Kokša založio za to da Molve budu Općina i mi smo mu Molvarci na tome posebno zahvalni – govori Ivančan.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo je da je postao svjestan veličine biskupa Kokše 2010. godine kada je posjetio Rim i Zavod sv. Jeronima.

– Ovaj dan nije završni nego je još puno obaveza pred nama da osvijestimo ljude ovog prostora i da djelo biskupa još više i dublje naglašavamo, poučavamo i dijelimo s generacijama koje dolaze – poručio je Koren.

O svojim sjećanjima na biskupa govorili su i brojni biskupi i biskupi u miru.

Dodajmo da su za glazbeni dio otvorenja skupa zaduženi bili ženski pjevački zbor i tamburaški sastav KUD-a Molve.

zatvori