Ponedjeljak, 5. prosinca 2022.

FOTO Potpisan ugovor o dodjeli 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za obnovu sinagoge

Ugovor između Grada Koprivnice i Ministarstva kulture i medija o dodjeli bespovratnih sredstava za obnovu koprivničke sinagoge, odnosno Kulturnog centra prim. dr. Krešimir Švarc, potpisan je danas u prostorijama sinagoge.

Ugovorom je odobreno 2.474.106 kuna s PDV-om, a taj će novac biti iskorišten za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite sinagoge.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, kazao je da je ovo izuzetno važan i značajan događaj za kulturnu ponudu i baštinu Koprivnice.

– Lagana obnova koja traje već 15-ak godina sada dobiva svoj puni tempo. Uvjereni smo da će nakon ovoga sinagoga dobiti jedan potpuno novi sjaj i pokazati sve ono što želimo i imamo u našim vizijama da bi sama sinagoga trebala predstavljati u budućnosti za sve naše Koprivničanke i Koprivničance – istaknuo je Jakšić.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodao je da sinagoga govori o otvorenosti koprivničkog duha.

– Ona govori o tome da smo grad koji ima snažan građanski duh, grad koji je spreman prihvaćati različitosti. Isto tako, volimo istaknuti da je to jedina sinagoga u Republici Hrvatskoj koja je preživjela strahote u Drugom svjetskom ratu i to je jedan dokaz da se u našoj Koprivnici otvorenije i uljudnije živi – rekao je gradonačelnik.

Nadzor nad radovima obnove sinagoge provodi Milan Pezelj, pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, koji je istaknuo da su potresi na Banovini donijeli dodatna konstrukcijska oštećenja.

Snimio Valentino Štefanek.

– Zbog toga će se građevina morati sanirati cjelovitom konstrukcijskom sanacijom te se nadam da ćemo u tome uspjeti do kraja. Isto tako, nadam se da su ova sredstva iz Fonda solidarnosti samo početak njenog dovršenja i stavljanja u punu funkciju – naglasio je Pezelj.

Mirko Patrčević, predstavnik projektanata, istakao je da se radi o građevinskom zahvatu, odnosno sanaciji na nosivoj konstrukciji u cilju poboljšanja postojeće nosivosti i stabilnosti zgrade.