Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Održana vježba evakuacije u koprivničkim školama, učenici i zaposlenici uspješno ‘spašeni’

Vježba evakuacije i spašavanja održana je jučer u Osnovnoj školi Đuro Ester.

Proveli su ju članovi Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica i DVD-a Koprivnica, a u sklopu vježbe evakuirane su i Srednja škola Koprivnica te Obrtnička škola Koprivnica.

Kako je to objasnila izvjestiteljica VZG-a Koprivnica Sonja Markić, vježba se odvijala prema sljedećem scenariju.

– Potres je pogodio grad Koprivnicu te izazvao materijalnu štetu na zgradi Osnovne škole Đuro Ester s urušavanjem zgrade i požarom. Djelatnici škole evakuiraju učenike iz zgrade. Učitelji utvrđuju da dvoje učenika i jedan djelatnik nisu izašli iz zgrade. Nakon dolaska žurnih službi ravnateljica prijavljuje situaciju vatrogasnoj službi koja vrši unutarnju navalu i gasi požar. Pripadnici HGSS-a pronalaze dva učenika, JVP Koprivnica ih ljestvama iznosi iz zgrade i predaje djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije – naglasila je.

Vježba je vrlo uspješno izvedena, dodala je, a svi učenici i školsko osoblje na vrijeme su evakuirani iz zgrade, dok su sve službe uključene u vježbu još jednom provjerile i potvrdile visoku razinu uvježbanosti i koordinacije koja je potrebna u slučajevima da se zamišljeni scenariji dogode u stvarnom životu.

– Vježbu su pratili koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, njegova zamjenica Ksenija Ostriž, ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Grada Koprivnice, zapovjednica JVP-a Koprivnica Jasminka Jakupec te čelnici ostalih institucija uključenih u vježbu. Nakon uspješno odrađenog posla održana je i analiza gdje je istaknuto kako je sve odrađeno prema pravilima struke uz vrlo visoke standarde zapovijedanja, komunikacije i koordinacije svih gradskih žurnih službi – zaključila je Markić.

zatvori